G20 vill enas om skatt för Facebook och Google

2020-02-24 07:20  
Flera G20-toppar anser att det är dags att sätta en standard för en global skatt för digitala jättar som Facebook och Google. Foto: TT

Det är dags att komma överens om hur globala digitala bolag som Facebook och Google ska betala skatt utomlands. Det anser flera G20-toppar som räknar med att det skulle dra in skatteintäkter på nästan 1 000 miljarder kronor – per år.

Ledande världsekonomier måste visa enighet och komma överens om ett globalt skattesystem för digitala storbolag, anser flera företrädare på G20-mötet som hålls i Riyadh i Saudiarabien under helgen.

Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD har redan påbörjat arbetet med gemensamma regler för att få företag att betala skatt i länder där de bedriver sin verksamhet – i stället för där de registrerat sina dotterbolag. OECD vill sätta en minimigräns för skatterna, vilket hade kunnat få upp nationella skatteinkomster med runt 980 miljarder kronor per år, enligt organisationen.

"Kräver ledarskap"

Sent förra året stoppades OECD:s försök sedan Washington i sista minuten krävt ändringar. Det sågs av många som en ovilja att ta itu med en potentiellt knepig politisk fråga före valet.

Tysklands finansminister Olaf Scholz riktade sig särskilt till USA, hemland för världens största digitala bolag, och dess finansminister Steven Mnuchin under ett anförande på ett möte med G20:s finansministrar. Där förespråkade han vikten av att politiker inte skjuter upp en överenskommelse med hänvisning till valet i USA i november.

– Det här kräver ledarskap från särskilda länder, sade han, vänd mot Mnuchin.

Facebook välkomnar

Förhoppningen är att nå en överenskommelse i juli och att den sedan ska börja gälla före slutet av 2020. Mnuchin sade också att en överenskommelse bland OECD-länderna är nära.

"Tidsschemat med beslut i juli är inte realistiskt. Varken regler eller procentsatser är klara. Osäkerheten i beräkningarna är stora och kan i dagsläget bara ses som räkneövningar", säger statssekreterare Leif Jakobsson i en skriftlig kommentar till TT.

Facebooks grundare Mark Zuckerberg sade tidigare i februari att han är villig att betala mer skatt i Europa och att han välkomnar en global OECD-lösning som gör avgifterna enhetliga. Jätten inom sociala medier betalar knappt någon skatt alls i europeiska länder, inklusive Sverige, trots gigantiska intäkter här.

Mer om: Facebook Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt