Fyra mobilstandarder i samma krets

2012-02-24 14:22  
Multimodem i förserieproduktion. Foto: Docomo

Fyra mobilstandarder kan hanteras på en och samma krets, vilket sparar ström i mobilbatteriet.

Det är japanska NTT Docomo, Nec, Panasonic och Fujitsu som tillsammans har utvecklat programvara till en lsi-krets som fungerar som ett litet energisnålt modem för mobilstandarderna gsm, wcdma, hspa+ och lte.

Kretsen gör det möjligt att samla dessa standarder på en krets, där man idag behöver flera kretsar. Därigenom blir det möjligt att minska energiförbrukningen med upp till 20 procent både vid kommunikation och viloläge. Dessutom förenklar det konstruktionen av den mobila enheten.

De standarder som kretsen stöder uppfyller kravspecifikationerna från 3GPP.

De fyra företagen planerar nu att bilda ett samriskföretag för att marknadsföra kretsen till mobiltillverkare, som söker möjligheten att minska och förenkla sina framtida mobiltelefoner och andra mobila enheter.

Gruppen planerar även att utveckla en multistandardkrets som stöder nästa generation överföringsstandard, lte-advanced, även kallad äkta 4g.

Håkan Abrahamson

Mer om: GSM HSPA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt