Fyra mobiljättar enas om walkie-talkie i mobil

2003-09-10 14:03  
Motorolas tryck och snacka

Nu har även Motorola anslutit sig till en standard för så kallad Push to Talk. Därmed står Ericsson, Nokia, Siemens och Motorola nu enade bakom arbetet att skapa en internationell walkie-talkie-funktion i vanliga mobiltelefoner.

Motorola levererar redan walkie talkie-mobiler till den amerikanska operatören Nextel.
Motorola, Siemens, Ericsson och Nokia har nu lagt grunden för en standard kring Push to Talk i vanliga mobilnät.

Tanken är att användarna med en enda knapptryckning ska kunna göra sin röst hörd i en grupp mobiltelefoner, även om de är spridda över världen. Målgrupp är både proffs och konsumenter.

Att Motorola ansluter sig är ett framsteg för Siemens, Nokia och Ericsson. De tre gjorde redan i februari ett gemesamt utspel om en standard för Push to Talk.

Motorola verkade istället gå sin egen väg med ett specialsystem som varit i drift i flera år hos den lilla amerikanska operatören Nextel.

Dessutom har Motorola nyligen levererat telefoner för en ny Push to Talk-tjänst hos USA:s största mobiloperatör, Verizon.

Drar åt samma håll
När står det istället klart att de fyra jättarna drar åt samma håll. Därmed ökar tyngden i förslaget och sannolikheten ökar för att Push to Talk kan bli en tjänst som fungerar världen över, även mellan kunder till olika operatörer, och i olika typer av mobilnät.

Dessutom backas förslaget upp av Sony Ericsson, de amerikanska mobiloperatörerna Cingular och AT&T, samt det amerikanska teknikföretaget Sonim.

Ur Motorolas och Nokias perspektiv är satsningen på Push to Talk intressant eftersom båda är stora leverantörer av så kallade Tetra-nät för polis, räddningstjänst med mera. I teorin kan Push to Talk i vanliga mobilnät konkurrera med Tetra.

Konkurrerar inte med Tetra
Att både Motorola och Nokia nu stöder en standard för Push to Talk visar att det i praktiken inte är frågan om konkurrens med Tetra. Både Nokia och Ericsson säger också att Push to Talk i allmänna mobilnät inte erbjuder tillräcklig säkerhet för så kallade blåljus-användare.

Tekniskt utgår de fyra mobiljättarnas specifikation från en rad etablerade standarder som tidigare antagits av standardiseringsorgan som 3GPP, OMA och IETF. Kärnan i tekniken är en standard som heter IMS - IP Multimedia Subsystem - som hanterar internetbaserad datatrafik direkt mellan mobilteleofner.

I gsm-världen transporteras rösten som data i gprs-näten. Normalt tar det någon eller några sekunder från det att man trycker på knappen och pratar tills det att rösten hörs i mottagarnas telefoner.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt