Fyra kärnor i Huaweis nya Formel 1-mobil

2012-02-27 08:16  
Ascend D är enligt Huawei den snabbaste smartmobilen på marknaden.

UPPDATERAD Kinesiska Huaweis nya supermobil Ascend D är mobilernas Formel 1 just nu. Den har fyrkärnig processor, 4,5-tums skärm, Dolby 5,1-ljud och kan blixtsnabbt växla mellan olika funktioner.

Det är Aftonbladets prylexpert Peter Pettersson som öser lovord över Huaweis nya som presenterades på mobilmässan i Barcelona i går söndag.

- Prestandamässigt slår den både Iphone 4S och Samsung Nexus, skriver Peter Pettersson från Barcelona.

Huawei är i Sverige mer känd för att konkurrera med Ericsson om de ny snabba mobilnäten snarare än känd för sina mobiltelefoner.

Huawei har de senaste tio åren gjort en makalös framryckning på mobilnät och är i dag tvåa efter Ericsson.

Nu tar man jättekliv in på mobilmarknaden med sin nya, supersnabba smartphone med Androids senaste operativsystem.

På mobilmässan i Barcelona lanserar Huawei fyra nya datorliknande mobiler.

Toppmodellen är Ascend D som enligt Huawei är den snabbaste smartmobilen på marknaden. Den har en fyrkärnig processor på 1500 MHz och en grafikprocessor med 16 kärnor.

Ascend D har senaste versionen av operativsystemet Android, Android 4.0, en kamera på 8 mpx med dubbla fotolampor och ytterligare en kamera på 1,3 mpx och hd-inspelning.

Skärmen är 1 tum större än Apples Iphone 4S och har 330 bildpixlar per tum vilket gör den skarp och tydlig.

Trots att Ascend D bara är 8,9 millimeter tjock har man fått in ett batteri som ska klara två dagars normalanvändning utan uppladdning.

Det enda som Huawei tycks ha sparat på är att man inte lanserat en 4G-telefon utan nöjt sig med 3G.

För Huawei innebär Ascend D att man på allvar ger sig in i mobilernas elitserie. Den kommer att kosta runt 5 000 kronor. Huaweis vd lovade att den ska ligga 15 procent under konkurrerande likvärdiga mobiler. Till Sverige kommer den efter sommaren.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt