Futurist blir utvecklingschef på Google

2012-12-18 12:15  
Futuristen, entreprenören och författaren Ray Kurzweil. Foto: AP Photo/Russel A. Daniels/Scanpix

Den kontroversielle futuristen, entreprenören och författaren Ray Kurzweil blev i måndags utvecklingschef på Google. Hans fokus blir lärande maskiner.

Sedan i måndags arbetar Ray Kurzweil som "Director of Engineering" på Google. Det uppger Kurzweil på sin egen webbsajt, och uppgiften bekräftas enligt flera medier av Googles forskningschef Peter Norvig.

Arbetsuppgifterna kommer bland annat att handla om maskiner som lär sig själva i stället för att programmeras, och om hantering av naturligt språk.

Ray Kurzweil är kanske mest känd för sina kontroversiella förutsägelser om konsekvenserna av accelererande teknikutveckling, som exempelvis att man för tusen dollar år 2045 kommer att kunna köpa datakraft som motsvarar alla mänskliga hjärnor tillsammans, och att biologiskt baserad intelligens successivt kommer att utgöra en allt mindre andel av alla intelligenta processer.

Teorierna framförs bland annat i boken "The Singularity is Near" från 2005, där ordet singularitet syftar just på den tidpunkt i världshistorien – omkring 2045 – som enligt Kurzweil och andra är svår att se bortom eftersom vi inte vet vilka val en superintelligens kan komma att göra.

Trots att Ray Kurzweils påståenden är kontroversiella har hans förutsägelser hittills varit relativt träffsäkra. Själv uttrycker han det så här på sin webbsajt:

"År 1999 sade jag att vi om tio år skulle se teknik som exempelvis självkörande bilar och mobiltelefoner som kan svara på dina frågor, och folk kritiserade dessa förutsägelser och sa att de var orealistiska. Snabbspola framåt ett decennium – Google har visat självkörande bilar, och människor ställer verkligen frågor till sina Android-telefoner. Det är lätt att kollektivt rycka på axlarna som om den här tekniken alltid har funnits, men vi är verkligen på en häpnadsvärd bana med allt snabbare innovation, och Google är i bräschen för en stor del av denna utveckling. Jag är glad att samarbeta med Google för att ägna mig åt några av de svåraste problemen inom datavetenskap, så att vi kan göra verklighet av det kommande decenniets 'orealistiska visioner' ".

En central idé som Kurzweil framför är hans "lag om accelererande återkoppling" (The Law of Accelerating Returns). I korthet handlar den om att alla nya idéer och innovationer som skapas inom ett system återförs till systemet och i sin tur ökar farten på skapandet av nya idéer och innovationer.

Han ställer även upp en matematisk representation av resonemanget vilket leder till en enkel differentialekvation där lösningen är en exponentialfunktion. Slutsatsen är att utvecklingen med nödvändighet är exponentiell, och har varit ända sedan livets uppkomst.

Utifrån iakttagelser i vår värld konstaterar Kurzweil sedan att vi just nu befinner åt i den brytpunkt då kraften i den exponentiella utvecklingen börjar ta fart på allvar, efter att i miljarder år ha vuxit till sig i maklig takt.

I konkreta tal uppskattar Kurzweil att utvecklingstakten för närvarande fördubblas ungefär varje decennium, men att det även finns en exponentiell utveckling av exponenten som gör att fördubblingen sker med allt kortare intervall och på sikt kommer att ske med svindlande hastighet.

Mats Lewan

Mer om: Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt