Full skärpa i videokameran

2010-05-10 12:47  

Nu finns videokameran som ger skärpa från oändligheten till bara någon centimeter. I alla fall finns den på bänken i Keigo Iizukas labb i Toronto. Professorn i datavetenskap har utvecklat en helt ny avståndsmätare som, tillsammans med ett antal videokameror, ger rörliga bilder med enormt skärpedjup.

Den nya videokameran består egentligen av ett antal parallella kameror, var och en inställd på ett visst avstånd. Till det kommer ”Divcam”, den ir-kamera som står för avståndsmätningen.

Mätprincipen bygger på att en infraröd lysdiod intill kameran belyser objektet. Ir-ljuset reflekteras på föremålet tillbaka mot kameran. Eftersom ljuset avtar med kvadraten på avståndet är styrkan på det reflekterade ir-ljuset är ett mått på avståndet till varje bildpunkt.

För att kameran inte ska luras av ytor som reflekterar ljuset olika tas två bilder; en med en lysdiod framför kameran och en annan bild med en ljusdiod bakom kameran. När det röda ljuset i de två bilderna jämförs får man avståndet exakt. Mätnoggrannheten är en centimeter på en meter, och en halv millimeter på en decimeter.

När väl avståndet till varje punkt är mätt, vilket sker i realtid, väljs vilken av de olika inställda kamerorna som ska bidra med bildelement som ligger motsvarande långt borta. Alla bildelement som ligger exempelvis en meter bort kommer från den kamera som är inställd på en meter, och så vidare.

Utöver att användas som videokamera i en tevestudio, tror uppfinnaren att systemet passar bra i lapraksop för titthålsoperationer.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt