Fujitsurobot får jobb på stormarknad

2005-12-05 10:57  

Fujitsus servicerobot Enon har fått provanställning på en japansk stormarknad under den stora köprushen i december. Roboten ska kunna hjälpa kunder rätt, men ska även testas i uppgifter som att gå ut med soporna.

Roboten Enon
Servicerobotar, eller humanoider som de också kallas, har tidigare fått vissa uppdrag i samband med mässor och andra evenemang. Men nu hävdar Fujitsu att Enon är den första humanoid som fått jobb i en kommersiell miljö.

Den 1,3 meter höga roboten kan förstå tal, dock enbart japanska, och även svara med syntetisk röst. Den ska kunna visa kunder rätt i affären, eller till toaletter och rökavdelningar.

Med hjälp av en pekskärm på bröstet kan kunder också skriva frågor till roboten. Genom att Enon är ansluten till stormarknadens trådlösa nätverk kan mängder med information från en databas överföras.

Roboten kan bära lättare varor i sina armar, och last upp till 10 kg i ett bagageutrymme i kroppen. Därför ska den även testas för att exempelvis ta hand om sopor på stormarknaden.

Tolv sensorer används för att navigera och kommunicera roboten. Sex av dem är tevekameror, resten är olika typer av ultraljuds- och känselsensorer.

Nickel-metallhydridbatterierna laddas med induktionsladdning, någon sladd behöver alltså inte anslutas. Roboten rör sig med hastigheten 3 km/h.

Hur roboten Enon klarar sitt jobb ska företaget som driver stormarknaden utvärdera efter den 25 december, när provanställningstiden går ut. Om parterna är nöjda kan roboten få fast anställning, skriver Asahi Shimbun.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt