Fujitsu förbereder rekordprocessor

2009-05-14 15:08  

Fujitsu tar avsked från processortillverkningen med "Venus", ett chip för superdatorer, som klarar 128 gigaflops.

Det är i samma storleksordning som världens snabbaste superdator 1993. Även den gången kom maskinen från Fujitsu, men den prestanda som då krävde ett stort hus går nu alltså att packa in i en enda processor.

Venus är ett chip med åtta processorkärnor på Sparc64-arkitekturen, avsedd för riktiga stordatorer. Den har än så länge endast testkörts i labbet. Enligt Fujitsu är utvecklingen delvis sponsrad av Japanska staten, och processorn kommer också att användas i ett av de största superdatorprojekten hittills.

Programmet kallas Japanese Next Generation Supercomputing Project. Det ska resultera i en maskin som når beräkningskapaciteten 10 petaflops någon gång nästa år. Den snabbaste datorn vid senaste internationella mätningen nådde nätt och jämnt 1 petaflops.

Varken Fujitsu eller Sun Microsystems, som äger Sparc-arkitekturen, har sagt något om kommersiella tillämpningar. Sun arbetar med att gå upp i sin nya ägare Oracle, och Fujitsu är svårt drabbat av den ekonomiska krisen.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt