Frysmössa hindrar håravfall vid cellgiftsbehandlingar

1999-01-20 13:18  
En svensk sjuksköterska och dansk ingenjör har tillsammans utvecklat en ny typ av frysmössa. Den temostat-reglerade mössan lindrar besvären för patienter som behandlas med cellgifter.

Håravfall, som orsakar stort lidande vid behandling av patienter med cellgifter, lindras traditionellt med kyla. Men dagens ismössor är krångliga, obehagliga och personalkrävande att använda. Och de blir därför ofta liggande oanvända.

Den termostatreglerade frysmössan är sjuksköterskan Yvonne Olofssons lösning på problemet. Hon har länge arbetat inom onkologin, tidigare vid Regionsjukhuset i Umeå, numera i Lund. Och hon har sett det lidande som behandling av cytostatika ger. De starka medicinerna gav allvarliga biverkningar som illamående och kräkning, frossa, trötthet - och håravfall.

Illamåendet har eliminerats i nyare mediciner. Nu är det håravfall som upplevs som den värsta biverkningen. Samtidigt har behandlingstiderna blivit betydligt längre.

Sedan ett tjugotal år finns ismössor fyllda med gel. De förvaras i frysboxar och sätts på patienten vid behandlingen. På en halvtimme ökar temperaturen i mössan från -25°C till +18°C. Det krävs alltså ända upp till sju byten under en normal fyra timmars behandling.

- Det finns inga resurser till det. Samtidigt skapar mössorna i sin tur obehag. De är ett par kilo tunga och passar dåligt. Om de inte täcker hårbotten faller håret loss. Därför blir de liggande oanvända.

Hon började fundera på att utveckla ismössorna. Tillsammans med den danske maskiningenjören John Kern tog tankarna form och blev ett forskningsprojekt. Första försöken gjordes med cykelhjälm, silikonslang, glykol, frys och en pump med batteri för att cirkulera vätskan.

Prototypen består av en mössa uppbyggd av två lager silikonslang som limmats ihop med kopplingar till ett datorstyrt kylaggregat med temperaturgivare. Glykolen kyls ner för att hålla en jämn temperatur på +5°C med variation på runt 0,2°C.

- Det är en förvånade enkel teknisk lösning, säger Yvonne Olofsson. Efter påstötningar tog hon patent på den tempererade kylmössan.

Kyla i hårbotten bromsar blodflödet runt hårcellerna. Det gör att cytostatikan inte leds upp i den delen. Sensorer mäter ämnesomsättningen på hårbotten och avläser om cytostatikan trängt igenom.

Yvonnes frysmössa har testats på 14 patienter, alla med gott resultat. Nu ska en nordisk forskningsstudie sjösättas på onkologpatienter i Umeå, Lund, Odense och Oslo. Nya mössor byggs för närvarande av en tillverkare i Schweiz. Det blir med en mjukare mer formbar silikonblandning på insidan och en hårdare utanpå.

Cancerfonden har bidragit med 40 000 kronor för utvecklingsarbetet, Almi med 20 000 kronor till prototypen. Kostnaden för en utrustning med två frysmössor beräknas bli runt 100 000 kronor.

Med de kalla mössorna slipper sjukvården kostnaderna för peruker. De är omkring 2 000 kronor per patient. Perukerna kostar vården totalt 40 miljoner kronor årligen.

- Men det viktigaste är att patienten blir motiverad att klara den hårda medicinska behandlingen. De återhämtar sig lättare och vågar gå in i ny behandling med en biverkan mindre.

Torbjörn Uhlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt