Friande domar för banverkschefer

2002-06-27 12:57  

Ängelholms tingsrätt friade Banverket och tre av verkets före detta chefer för brott mot vattenlagen vid bygget av Hallansåstunneln.

Tingsrätten hade att ta ställning till om banverket och därmed de tre cheferna bröt mot vattenlagen när gränsen för hur mycket vatten som fick läcka ut från tunnelbygget överskreds.

Domstolen ansåg att sänkningen av grundvattennivån berodde på själva bygget och inte på att för mycket vatten leddes bort. Därmed friades Banverket och dess före detta chefer helt.

- Vi är självklart lättade men domen påverkar inte på något sätt vårt ansvar, säger Banverkets generaldirektör Bo Bylund i ett pressmeddelande.

- Jag kommer inte att ge klartecken att starta bygget igen med mindre än att jag är övertygad om att vi klarar att hålla de villkor som ställs, säger Bo Bylund.

Sedan bygget under Hallandsås stoppades i oktober 1997 har Banverket lagt ner närmare 500 miljoner kronor på projektet, bara tätningen av tunnlarna har kostat 466 miljoner kronor.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt