Frekvensluckorna fylls med trådlöst bredband

2008-10-28 23:00  

"Wifi på steroider" kallas en ny metod för trådlöst bredband.Tekniken som utnyttjar luckor mellan tv-kanalernas frekvenser är nu på väg att etableras i USA.

FCC, som är USAs motsvarighet till svenska PTS, har i en rapport slagit fast att ledigt frekvensutrymme mellan tv-kanaler kan användas för trådlöst bredband.

Denna outnyttjade resurs kallas White Space, eller på svenska "återanvänt frekvensutrymme".

Flera av de stora it-företagen som Google, Microsoft, HP och Intel har

i organisationen White Space Coalition gått samman för att utveckla tekniken som behövs.

Men innan tekniken kan kommersialiseras måste den godkännas av FCC, som under ett drygt år genomfört flera studier och fältförsök där främst risken för störningar av tv-sändningar granskats.

Enligt rapporten från FCC kan störningsriskerna hanteras och myndighetens ordförande Kevin Martin har deklarerat att han kommer att rösta för tekniken vid en omröstning inom FCC den 4 november, skriver Cnet.

En fördel med White Space är att signaler på tv-frekvenserna har mycket god räckvidd och dessutom lätt tränger igenom husväggar.

Tekniken kan därför bli ett billigt sätt att föra ut internet till glesbygdsområden, eller erbjuda bredband i äldre byggnader där det är svårt att dra kabel.

När Googlegrundaren Larry Page ombads beskriva tekniken kallade han den "wifi på steroider", enligt Internetnews.

Men en lång rad inflytelserika tv-företag i USA godkänner inte rapporten från FCC och anser att det finns en stor risk för tv-störningar.

Därför överväger FCC att skjuta upp sin omröstning som är planerad till den 4 november, skriver Internetnews.

I Sverige har Post- och telestyrelsen, PTS, i en rapport från 2006 uppmärksammat regeringen på att White Space kan användas för mobilt bredband.

- Innan det blir möjligt tror jag att det behövs en europeisk harmonisering av hur det ska gå till, säger Jonas Wessel, som är chef på enheten för spektrumtillstånd hos PTS.

Ett sådant arbete är påbörjat inom Cept, The European Conference of Postal and Telecommunications Administrations.

- Men i Europa har vi ännu inte sett något industriellt initiativ eller gjort någon studie som liknar den från FCC, säger Jonas Wessel.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt