Frekvens-kriget avgjort

2007-12-19 14:51  

Dragkampen mellan tv- och telekombranschen är över. Regeringen fattade i dag onsdag beslut om att telekombolagen får 18 procent av marknätets tv-frekvenser. Samtidigt får även tv-bolagen två nya nationella sändarnät.

Dagens regeringsbeslut är en kompromiss som gynnar flera parter.

Tv-bolagen verkar nöjda. De får behålla största delen av kakan de har i dag. Utöver dagens fem sändarnät för marksänd tv får man bygga ut ett sjätte till ett nationellt nät.

Samtidigt får man ett nytt sändarnät i det lägre frekvensområdet, VHF-bandet. Det ska ske genom vid omplanering som Post- och telestyrelsen ska genomföra.

Telekombolagen, inklusive Ericsson, kan också glädjas över att få attraktivt och värdefullt utrymme för att bygga nya mobila bredbandanät, med kostnadseffektiv och bred täckning.

De får samsas på utrymmet 790-862 MHz, medan tv-bolagens sändarnät omplaneras till området 470-789 MHz. på VHF-bandet.

SVT och fler tv-bolag svängde i höstas och gick med på att ge18 procent av frekvensutrymmet i marknätet till telekombranshen. Det var just vad exempelvis Ericsson hade begärt.

Inledningsvis, skriver regeringen, får tv dock fortsätta med dagens fem frekvensnät i UHF-banden.

Sverige blir först i världen med att frigöra frekvenser efter nedsläckningen av det analoga nätet.

Det är dock oklart när omplaneringen kan ske. Det är möjligt att man måste invänta andra länders planering av de frigjorda frekvenserna, enligt näringsdepartementet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt