Franska gener stoppar grått hår

2004-05-28 08:39  

Forskare vid det franska kosmetikföretaget L’Oreal har hittat de gener som troligen avgör när människor blir gråhåriga. I framtiden kan det leda till nya medel som hindrar hårstråna från att tappa färgen.

Hår blir vitt när de celler som ger stråna dess färg dör. De gener fransmännen identifierat påverkar troligen livslängden för dessa celler, melanocyterna.
 
- Vi har upptäckt att när håret blir vitt så är det kopplat till att det absoluta antalet melanocyter minskar, säger L'Orealforskaren doktor Bruno Bernard till BBC.
 
- Vi tror att de gener vi nu studerar har betydelse för denna minskning. Om vi kan hejda den, så hindrar vi också håret från att bli allt vitare.
 
Bruno Bernard hoppas nu att upptäckten ska göra det möjligt att hitta måltavlor för framtida botemedel mot gråhårighet. Det kan bli medel som tas invärtes, alltså ett slags anti-gråhårspiller, eller en utvärtes behandling, till exempel en kräm eller inpackning.
 
Forskarnas upptäckt presenterades i samband med en utställning om hår vid Natural History Museum i London. Resultaten publiceras i en vetenskaplig tidskrift nästa månad.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt