Fransk skatt på mobilantenner

2009-09-08 10:20  

Franska staten vill införa skatt på mobilantenner. Skatten föreslås bli 1000 euro per antennmast.

Förslaget redovisas av dagstidningen Le Figaro. Enligt tidningen har skatteförslaget inget samband med oron för skadliga verkningar av radiovågor från antennerna. Nej, det handlar enbart om att regeringen vill kompensera för den redan införda sänkningen av företagsskatten, "la taxe professionelle".

Förslaget är inte färdigberett, men Le Figaro räknar med att ett beslut kommer under september. Därefter kan den nya antennskatten införas nästa år.

Skatten kommer att drabba de tre stora teleoperatörerna Orange, SFR och Bouyges Telecom, med cirka 50 000 master vardera. Däremot ska inte antennmaster främst avsedda för radio- och tevesändningar bli skattepliktiga.

Antennskatten är bara en av flera nya sektorsskatter som franska finansdepartementet grunnar på. Även kraftledningsstolpar kan bli skattebelagda, enligt Le Figaro. Hur hög stolpskatten blir avgörs av vilken spänning kraftledningen har.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt