Fransk media tar rättighetsstrid mot Google

2019-10-24 13:45  
Foto: TT

Dussintals franska tidningar meddelar att de gemensamt kommer att anmäla Google till landets konkurrensmyndigheter. Bakgrunden är att it-jätten i strid med EU-regler vägrar att betala upphovsrättsersättning när den länkar till tidningarnas digitala material, och tidningarnas besked kommer samma dag som reglerna börjar gälla i Frankrike.

Inför ikraftträdandet har beskedet varit att artiklar och bilder enbart kommer att visas i sökresultat om nyhetsmedier ger marknadsdominanten Google tillåtelse att använda dem utan kostnad. Annars kommer enbart en rubrik och en länk till det aktuella nyhetsmediet att visas, något de franska tidningarna jämställer med utpressning.

– Google erbjuder oss ett val mellan att kapa vår trafik, vilket kommer hindra läsare från att hitta oss eller komma åt våra sajter via sökmotorer, eller att kapa våra rättigheter, säger Pierre Louette, vd för PDG som bland annat äger dagstidningen Le Parisien.

Frankrike ratificerade i juni, som första EU-land, unionens nya upphovsrättsregler.

Mer om: Google Frankrike

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt