Frankrike skärper piratlagarna

2007-11-23 15:13  

Frankrikes president Nicolas Sarkozy tar till tuffa tag för att stoppa piratkopiering. Nya bestämmelser kräver att internetoperatörer stänger av kunder som fildelar illegal musik.

I Frankrike har film- och skivbranschen lyckats med det som kollegor i andra länder misslyckats med. Att förmå internetoperatörer att säga upp abonnemangen för dem som är stora nedladdare och spridare av piratkopierad musik.

Men det är inget självvalt steg som operatörerna tar. Istället är det landets president Nicolas Sarkozy som ska införa de nya bestämmelserna, skriver Financial Times.

Bestämmelserna säger också att en internetkund ska varnas två gånger innan han eller hon stängs av.

Men det ställs även krav på skiv- och filmbolagen. I utbyte mot att myndigheterna tar krafttag mot piraterna ska skivbolagen ta bort kopieringsskyddet från all fransk musik så den blir spelbar på alla typer av mediaspelare.

Filmbolagen har även gått med på att nya filmer ska släppas på dvd lite tidigare efter att de haft biopremiär. Men det handlar bara om en minskning från 7,5 månader till ett halvår.

Nicolas Sarkozys nya giv kommer inte som en överraskning. De nya bestämmelserna var precis det han sade i sin valkampanj att han skulle införa.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt