Frankrike nobbar it-jättar – gör egen smittspårningsapp

2020-05-28 08:16  
En fransk smittspårningsapp har godkänts i nationalförsamlingen och kan snart tas i bruk för att hindra smittspridning när samhället återöppnas. Bild från den 16 april. Foto: Michel Euler/AP/TT

Den franska regeringens smittspårningsapp har godkänts av nationalförsamlingen. Beslutet banar väg för lansering i helgen av ett verktyg som tagits fram oberoende av it-jättarna Apple och Google.

Runt om i världen satsar länder på mobilappar som en metod att hejda spridningen av coronaviruset när samhällen öppnar igen. De flesta bygger på den gemensamma plattform som Google och Apple har tagit fram. Men franska myndigheter har valt en egen väg sedan Apple vägrat gå dem till mötes och tillåta att Bluetooth är ständigt aktivt i bakgrunden.

Läs mer: Nu lanseras en smittspridnings-app i Sverige

Frankrike, liksom Storbritannien, har beslutat att samla data i en central databas för att underlätta spårning av misstänkta virusfall. Apple och Google vill i stället att data ska lagras i telefonerna, utom räckhåll för myndigheterna, för att skydda användarnas integritet.

Beslutet om appen Stopcovid går nu vidare till överhuset, senaten, vars beslut inte är bindande.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt