FRA vill bli en supermyndighet

2008-06-17 14:45  

Försvarets radioanstalt planerar att växa till ett super-FRA. Myndigheten vill modernisera spionlokalerna på Lovön de närmaste åren för 175 miljoner kronor, och planerar för upp till 900 anställda. Det framgår av budgetunderlaget för åren 2009-2011.

FRA, som aktuell i samband med dagens signalspaningsdebatt, uppger att man i dag har 550 anställda.

Generaldirektören Ingvar Åkesson väntar sig dock att antalet underrättelseuppdrag växer de närmaste åren och planerar för en utökning till 700 personer – i en senare etapp kan FRA komma att behöva upp till 900 arbetsplatser.

Detta framgår av en öppen version av det annars hemliga budgetunderlaget för åren 2009-2011, som lämnats till regeringen i vår och som finns att läsa på FRAs hemsida, www.FRA.se.

"Upp till 900 medarbetare"
”Nya lokaler ska kunna byggas i etapper, med bra arbetsmiljö för kontor och teknik för upp till 700 medarbetare, med möjlighet att utöka upp till 900 arbetsplatser i ett senare skede.”, skriver FRA.

Ledningen har låtit undersöka möjligheterna att flytta från ön, men man har kommit fram till att bland annat säkerhetsskyddet skulle bli dyrt vid en flytt. Det bästa alternativet bedömer man är att stanna kvar och modernisera husbeståndet.

De nuvarande husen som FRA använder byggdes på 40-, 70- och 80-talen och är inte ändamålsenliga. Ett större antal underrättelseuppgifter och behov av att snabbt byta fokus kräver ”sammansatta och flexibla arbetsgrupper”.

Det nuvarande fastighetsbeståndet klarar inte detta, anser Ingvar Åkesson, i sitt anslagsäskande.

Tre gånger så hög hyra
Totalt beräknas modernisering, nybyggnation och flytt de kommande åren kosta cirka 175 miljoner. Rivning och avveckling uppskattas till 60 miljoner kronor. FRA behöver också årliga extra tillskott för att klara drift, räntor och amorteringar.

Ingvar Åkesson räknar med att FRAs hyra kommer att trefaldigas:

”En framtida hyresnivå för 700 medarbetare i ett modernt hyreskomplex kommer att bli ungefär tre gånger större än nuvarande hyresnivå för 550 medarbetare, i 25 små och icke-ändamålsenliga byggnader.”

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt