FRA:s metoder granskas efter ny avlyssningsskandal

2008-08-27 10:06  

FRA kan ha spanat på svenskar via avlyssning i baltstaterna. Enligt vad Ny Teknik erfar skickas stora trafikmängder från några av baltstaterna till FRA. Nu ska Datainspektionen granska FRA:s metoder.

Enligt Ny Tekniks källor handlar det om såväl enskilda underrättelser som stora trafikmängder, eller så kallad rådata, som FRA, Försvarets radioanstalt, får del av.

Nästa vecka ska Datainspektionen, DI, undersöka hur uppgifter om vissa svenskarna inhämtats och behandlats hos FRA.

Hemligstämplad anmälan
I samband med debatten om FRA-lagen i somras fick DI in anonyma anmälningar om att FRA spanat på svenskar som haft kontakter med Ryssland mellan 1994 och 2002.

Delar av dem har hemligstämplats. Det gäller bland annat en lista på 103 namn, som är bifogad en av anmälningarna.

"Troligen 200-300 svenskar"
Bland namnen på listan återfinns Livets-Ord-pastorn Ulf Ekman men också hans person- och passnummer. I en annan anmälan sägs att det handlar om fler - ”troligen 200-300 svenskar” som FRA spanat på.

FRAs generaldirektör Ingvar Åkesson hävdar nu i media att det aktuella spaningsuppdraget hade koppling till upplösningen av Sovjetunionen och att den var beställd av en annan svensk myndighet. Han hävdar att FRA inte avlyssnat de namngivna personernas telefoner.

Samarbete med baltstater
Men svenskarnas telefonsamtal kan ändå ha blivit avlyssnade - av andra länder som lämnat den vidare till FRA.

I början av 90-talet inledde nämligen FRA ett underrättelsesamarbete med flera stater i Baltikum. Svenska underrättelsetjänsten var med och byggde upp signalspaningsorgan där.

Olagliga band analyseras ändå
Stora trafikmängder eller rådata från signalspaning i kabel – alltså obearbetad digital trafik – sänds enligt uppgift till FRA i Sverige.

Den söks sedan igenom här hemma i jakt på försvarsunderrättelser som FRA kan ha intresse av. På så sätt kan FRA ha samlat uppgifter om svenskarna, som man sedan lämnat vidare, sannolikt till Säpo.

Även stora underrättelsenationer, som USA, lär få ta del av trafikmängderna via sina organ, uppger Ny Tekniks källor.

"Omöjlig granskningsuppgift"
Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Handels i Göteborg, tvivlar på att Datainspektionen lyckas få någon större insyn i FRAs verksamhet.

- Deras uppdrag som kontrollorgan är begränsat.

Dennis Töllborg hävdar också att svenska jurister normalt saknar tradition av att gräva på djupet eftersom de saknar utbildning i polisarbete.

– Från FRAs sida kommer man dessutom bara berätta exakt så mycket som man behöver, varken mer eller mindre, enligt ”need-to-know-principen”, säger han.

Och Gräslund håller med
Göran Gräslund, generaldirektör på Datainspektionen, är medveten om att det kan bli svårt att granska en så attackerad och hemlig organisation som FRA:

– Det är klart att det är en komplikation att det är hemlig verksamhet. Men hur stor den är vågar jag inte säga. Vi är ingen polismyndighet utan en tillsynsmyndighet. FRA är skyldiga att lämna ut handlingar och vår personal är särskilt säkerhetsprövad, säger Göran Gräslund.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt