FRA polisanmäler webbattacken

2009-11-05 13:49  
Jan Donnér

FRA slår nu tillbaka. –Vi har i dag fattat beslut om att polisanmäla överbelastningsattacken och har ambitionen att lämna in anmälan under dagen, säger Jan Donnér, chef för FRAs informationssäkerhetstjänst.

Försvarets radioanstalt, FRA, brottas sedan i måndags med tiotusentals anrop på webbservern samtidigt — mot i normala fall ett par tusen.

Program, som installerats på massor av datorer i hemlighet, sprutar ur sig automatiska anrop på FRA-servern. Attacken kallas DOS, Denial of Service.

Vi arbetar med att städa servern men även i dag går hemsidan ned med jämna mellanrum, berättar Jan Donnér.

Detta får som effekt att det inte ibland går att logga in på FRAs hemsida.

Enligt Jan Donnér är det första gången som FRA drabbas av en överbelastningsattack av liknande omfattning, och signalspaningsmyndigheten har nu bestämt sig för att polisanmäla angreppet i syfte att få till stånd en utredning.

–Ur ett demokratiskt perspektiv sett är det allvarligt när man ger sig på myndigheters möjligheter att ge service och även andra organisationers och företags hemsidor, bland dem kommersiella hemsidor, säger han.

Attacken är också anmäld till Sitic, Sverige IT-incidentcentrum, och till operatören Teliasoneras indicentrapporterings-team.

—Det är inte så mycket vi kan göra själva, vi måste få hjälp av Sitic och vår operatör, säger Jan Donnér.

Mer om: FRA Webbattack

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt