FRA halkar ner på superdatorlistan

2008-06-18 15:09  
Top 50

Superdatorn hos Försvarets radioanstalt, FRA, har halkat ner från femte till elfte plats på superdatorernas egen topplista. Totalt finns nio svenska superdatorer på listan, en ökning med två sedan förra mätningen i november i fjol.

FRAs superdator är fortfarande den högst rankade svenska datorn på listan top 500 som publiceras två gånger om året och som rankar de 500 mest kraftfulla superdatorerna i världen.

På den nya listan finns ytterligare åtta svenska superdatorer, vilket är en ökning med två sedan i november förra året.

Nya på listan är Umeå universitet som med superdatorn Akka kvalar in på en 39:e plats, snäppet före Nationellt superdatorcentrum.

-Det gör oss till det kraftfullaste akademiska systemet i Norden, säger Bo Kågström, professor och föreståndare vid beräkningscentret HPC2N i Umeå.

Han tillägger att Umeå-klustret tillhör de mest energieffektiva i Europa.

Etta på listan är som väntat superdatorn Roadrunner som nyligen blev den första datorn som sprängde petafloppsvallen, det vill säga en biljard flyttalsberäkningar per sekund.

Här är de övriga svenska placeringarna:
Plats 11 FRA
Plats 39 Umeå universitet
Plats 40 Nationellt superdatorcentrum
Plats 132 Bank
Plats 212 Bank
Plats 264 Företag inom It-tjänster
Plats 276 Bank
Plats 384 Bank
Plats 419 Bank

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt