FRA får inte avlyssna norrmän

2009-10-16 10:44  

FRA ska inte kunna avlyssna kommunikation mellan norrmän som befinner sig i Norge. Norska regeringen vill ge medborgarna garanti för att inrikestrafiken går säker för svenskarna.

I onsdags klubbade riksdagen flera ändringar i den gällande signalspaningslagen som syftar till att stärka skyddet för den personliga integriteten.

Bland annat ska tillstånd för signalspaning ges av en specialdomstol och bara regeringen, regeringsmakten och försvarsmakten får inrikta eller beställa signalspaningen. Ändringarna börjar att gälla den 1 december.

Därefter gick den norska regeringen på torsdagen ut med ett pressmeddelande och förklarade att man nu ber de norska tjänsteleverantörerna att se till att inrikestrafiken stannar hemma i Norge.

Med stöd av norsk lag
Regeringen kan också gå så långt att man med lagens hjälp ålägger operatörerna att hålla inhemsk tele- och datatrafik inom landets gränser.

- Nu har man tagit ett steg i positiv riktning och stärkt lagen i Sverige. Det är bra men har lite effekt på den norska oron för att den svenska övervakningssystemet ska kunna missbrukas framöver, säger Jarl Fjerdingby, seniorrådgivare i norska Samferdseldepartementet.

Redan i somras träffade han och andra myndighetshandläggare tjänstelevarantörerna för att diskutera saken, avslöjar han.

Skyddar sig för svenska FRA
Jarl Fjerdingby konstaterar att den mesta delen av den norska inrikestrafiken vad gäller mobilsamtal, sms, mejl och annan internettrafik i dag ändå stannar i Norge. Men all trafik gör det inte.

- Vi vill nu be tjänsteleverantörerna att av personvärnsskäl ordna det så att trafiken inte passerar via länder utanför Norge, säger han, och påminner om hur den finska regeringen lät flytta hem servrar med finsk inrikestrafik från Sverige för att undgå signalspaning som korsar Sveriges gränser från svenska Försvarets radioanstalt, FRA.

- En medborgare i Kristiansand som skickar ett MMS till en person i Oslo ska veta att svenska FRA inte kan övervaka det, säger han.

Men all trafik kan inte skyddas
Den norska regeringen kan dock inte hindra Sverige från att avlyssna trafik som passerar den norska gränsen på sin väg till andra länder. Omkring 80 procent av denna passerar Sverige.

”Dialogen som norska myndigheter haft med svenska myndigheterna angående FRA-lagen kommer fortsätta”, utlover Hele Solbakken, statssekreteterare i Samferdseldepartementet, i pressmeddelandet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt