Fortsatt tufft för tekniktillverkarna

2016-01-20 16:03  
Foto: Pixabay

De flesta bolagen som tillverkar datorer, surfplattor och telefoner kan som bäst hoppas på status quo de kommande åren.

De mörkaste molnen är framför allt dålig ekonomi i stora delar av världen och avvaktande konsumenter, enligt analysföretaget Gartner.

I sin senaste prognos för de här teknikkategorierna, som sammanslaget kallas "devices", spår Gartner en måttlig tillväxt i antalet sålda enheter med 1,9 procent i år jämfört med 2015. Mest uppseendeväckande är dock gissningen att företag och privatkonsumenter i år kommer att lägga 0,5 procent mindre på inköp av prylarna. En sådan tillbakagång har marknaden aldrig varit med om tidigare.

Det som främst bidrar till minskningen är försäljningen av persondatorer som gått trögt länge och den utförsbacken fortsätter de kommande tre åren. Till viss del kompenseras det av hybriderna, kraftfulla surfplattor med tangentbord. Förra året såldes 45 miljoner sådana och 2018 blir siffran 92 miljoner, enligt Gartner.

Försäljningen av övriga kategorier inom devices, inklusive mobiltelefoner, kommer att stå stilla eller uppvisa måttliga ökningar.

– Det finns stora marknader som Brasilien, Ryssland och Japan som har stora ekonomiska problem och det påverkar både företag och konsumenter när det saknas pengar och framtidsutsikter, säger Leif_Olof Wallin, svensk analytiker på Gartner.

Ett annat skäl är att kunderna globalt fortsätter att vara avvaktande. För Microsofts del av pc-marknaden handlar det om nya operativsystemet Windows 10 som kommer att dominera i hybriderna när försäljningen tar fart 2017. Operativsystemet testas just nu på väldigt många företag men det stora genombrottet dröjer ännu något.

Även vi vanliga konsumenter är avvaktande. Vi smyghåller helt enkelt på våra telefoner och surfplattor eftersom de funkar och uppfyller behoven.

– Innovationstakten har gått ner och så många "wow" har det inte blivit på senare tid. Det handlar fortfarande om svarta eller kromfärgade rektangulära saker som bara blir marginellt bättre. Det finns helt enkelt inte samma tryck på att uppgradera och i vår del av världen så är det en ersättningsmarknad. I dag är det väl bara 7_8-åringar som köper sin första smartphone, säger Leif-Olof Wallin.

Mer om: Ekonomi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt