Fortsätt tipsa Techleaks

Du som vill berätta om dolda skandaler och oegentligheter kan genom tjänsten Techleaks kontakta oss anonymt.

Ny Teknik har dragit i gång en tjänst för visselblåsare som vi döpt till Techleaks. Du hittar den på www.techleaks.se. Där finns instruktioner om hur du går till väga.

Via sajten kan du anonymt och krypterat lämna tips och dokument till oss. Den fungerar som en brevlåda, där den som postat något inte kan spåras. Vi tror nämligen att det händer viktiga saker i teknikvärlden, vid sidan av de dagliga nyheterna och som resten av samhället behöver känna till.

Tekniken tillhandahålls av bredbandsbolaget Bahnhof, som tidigare förvarade Wikileaks-material på sina servrar.

– Vi har gjort allt i vår makt för att bygga en så säker lösning som möjligt, säger Jon Karlung, vd för Bahnhof.

Informationen kan heller inte begäras ut via datalagrings-direktivet, eftersom det enligt avtal inte ägs av operatören utan av Ny Teknik.

Samtidigt måste såklart visselblåsaren vara försiktig. Använd till exempel inte jobbdatorn. Besök i stället ett internetkafé, betala kontant och använda en anonym mejladress när du ska lägga upp materialet på Techleaks.se. Fler tips finns på hemsidan.

Tre kända visselblåsare: Tror du på Techleaks?

Ingvar Bratt, pensionerad civilingenjör i Karlskoga och Boforsavslöjare. Blåste i visslan 1985 när Robot 70 exporterades till Bahrain och Dubai i stället för till Singapore, som bolaget hade tillstånd för:

–  Jag tycker Techleaks låter väldigt bra och viktigt. Jag har ju egen erfarenhet och vet vilket motstånd det finns inom individen att gå ut offentligt – ja rädsla – för att man ska råka illa ut. Kan man förmedla information tryggt utan att bli spårad är det väldigt bra. Det finns så mycket som inte kommer fram.

Karin Törnqvist, civilingenjör i Göteborg, slog larm till Göteborg Energi när skattemiljoner försvann i konsultkostnader i ett projekt som handlade om fjärravläsning av el-mätare. Men ingen lyssnade, då vände hon sig till SVT:s Uppdrag granskning:

– Jättebra! Absolut! I efterhand har jag tänkt att det borde finnas någonstans att lämna tips anonymt. Jag hade egen firma och kunde berätta om slarvet med offentliga medel, men många anställda kan det inte utan att vara illojala.

Anders Ahlmark, tidigare kartograf på Sjöfartsverket, avslöjade att Sjöfartsverket hade ansvar vid olje-olyckan med ryska tankern Thesis 1977 och omplacerades till en fyr på Ölands södra grund:

– Att våga gå ut med något är en jättestor grej. Kan man lämna information anonymt via Techleaks så är det positivt. Samtidigt behöver man kontakt med någon man litar på.

Tekniken bakom Techleaks

Techleaks ger dig en säkerhet när du kommunicerar med oss som du inte kan få till exempel med e-post.

Tjänstens servrar finns i bergrum, skyddade av metertjocka pansardörrar, larm och slussar.

Om någon försöker hacka sig in i servrarna upptäcks de genast via automatisk intrångsdetektion.

Både text och filer som skickas in krypteras av systemet.

När du skickat in uppgifter via Techleaks formulär raderas all sändarinformation, exempelvis IP-adresser, automatiskt.

Användarinformation tvättas från flera av de vanligaste filformaten, till exempel docx och pdf.

Meddelandet hämtas till redaktionen via en krypterad lina. Där hanteras tipsen under tystnadsplikt av ett fåtal journalister och redaktörer.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt