Fortfarande höga halter cancerämnen i chips

2013-12-17 13:40  
Foto: TT

Chips och grovt bröd innehåller stora mängder av det cancerframkallande ämnet akrylamid. Halterna ligger högre i Sverige än i övriga Europa.

- Industrin behöver öka sina ansträngningar. Främst för konsumenternas skull, men också för att klara de gränsvärden som troligen är på gång inom EU, säger Leif Busk, toxikolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Provtagningar av akrylamid startade 2005. Sedan dess har halterna i livsmedel inte sjunkit. Tvärtom visar Livsmedelsverkets provtagningar att halterna i pommes frites har ökat.

Under 2011 och 2012 gjorde Livsmedelsverket en undersökning av 204 produkter på den svenska marknaden. Resultatet visar att halterna varierar stort.

I de flesta livsmedelskategorierna hittades akrylamidhalter över de nivåer som anses normala jämfört med övriga EU. 34 procent av chipsprodukterna och 18 procent av de grova, mjuka bröden låg över EU:s så kallade indikativa värden. Dessa indikativa värden är inte formella gränsvärden utan har enbart vägledande funktion för myndigheterna.

Men även om chips och grovt bröd är de produktkategorier som innehåller mest akrylamid enligt Livsmedelsverkets undersökning är det kaffe som ger svenskarna det största bidraget av akrylamid. Kaffe står för 29 procent av akrylamidbidraget, mjukt bröd för 17 procent, medan chips och pommes frites står för 12 procent vardera.

Samtidigt är kaffe den produkt där det ännu finns minst kända åtgärder som kan minska halterna av akrylamid. Tillverkarna uppger till Livsmedelsverket att de har små möjligheter att sänka halterna utan att egenskaperna i kaffet försämras.

Akrylamid är ett cancerframkallande ämne som bildas när potatis, spannmålsprodukter och kaffebönor upphettas till hög temperatur, vid till exempel ugnsbakning, fritering och rostning. Hur mycket akrylamid som bildas beror på tillagningstid, temperatur och recept.

Livsmedelsverket uppmanar till att potatis, bröd och bakverk ska ugnsbakas, friteras och gräddas tills produkterna blir gyllengula snarare än bruna. Halten av akrylamid ökar ju mörkare produkterna blir.

Trots det grova brödets höga halter av akrylamid vill inte Livsmedelsverket uppmana folk att sluta äta det.

- Tvärtom bedömer vi att nyttan med fullkorn trots detta är större än risken. Däremot är det viktigt att företagen gör allt de kan för att sänka halterna, säger Leif Busk i pressmeddelandet.

Under 2014 planerar Livsmedelsverket att göra en uppföljande undersökning av akrylamid i mat.

Värsta akrylamidbovarna

Chips (indikativt värde 1 000 mikrogram per kilo)

Tillverkare/Produkt/Akrylamidhalt (mikrogram per kilo)

Axfood, Garant/ Sourcream & Onion/1375 (år 2011)

Axfood, Garant/ Tunna saltade chips/ 2387 (år 2012)

Coop, Änglamark/Chips cream and onion/ 2735 (år 2012)

Estrella/ Original/ 1699 (år 2011)

Estrella/ Proviant, extra tjocka/ 1812 (år 2011)

Estrella/ Solchips/ 1350 (år 2011)

Estrella/ Double cheese & chili/ 2831 (år 2011)

Gårdschips/ Lättsaltade/ 1228 (år 2011), 1545 (år 2012)

Jonssons mandelpotatischips/ Svamp & peppar/ 2039 (år 2011)

Jonssons mandelpotatischips/ Creme Fraiche/ 1150 (år 2012)

OLW/ Lättsaltade/ 1614 (år 2011)

 

Mjukt bröd (indikativt värde 150 mikrogram per kilo)

Tillverkare/ Produkt/ Akrylamidhalt (mikrogram per kilo)

Pågen/ Gott Gräddat/ 173 (år 2011), 155 (år 2012)

Pågen/ Råga/ 261 (år 2011)

Pågen/ Kavring/ 682 (år 2011), 420 (år 2012)

Pågen/ Lingongrova favoriter/ 304 (år 2012)

Pågen/ Fröjd/ 160 (år 2012)

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt