Digitalisering

Fortfarande höga halter cancerämnen i chips

Foto: TT

Chips och grovt bröd innehåller stora mängder av det cancerframkallande ämnet akrylamid. Halterna ligger högre i Sverige än i övriga Europa.

Publicerad

- Industrin behöver öka sina ansträngningar. Främst för konsumenternas skull, men också för att klara de gränsvärden som troligen är på gång inom EU, säger Leif Busk, toxikolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Provtagningar av akrylamid startade 2005. Sedan dess har halterna i livsmedel inte sjunkit. Tvärtom visar Livsmedelsverkets provtagningar att halterna i pommes frites har ökat.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här