Försvarsministern i dag:<br></br> Nej, FRA-lagen rivs inte upp

2008-08-21 13:54  
Försvarsminister Sten Tolgfors. Foto: Pawel Flato

Regeringen tänker inte riva upp den av riksdagen beslutade FRA-lagen. Försvarsminister Sten Tolgfors (m) talade i dag, torsdag, i klartext när han i riksdagen gav besked om regeringens syn på nya signalspaningslagen.

De senaste dagarna har det spekulerats vilt i frågan om alliansregeringen avser att riva upp signalspaningslagen, som riksdagen beslutade om den 18 juni, efter alla protester.

Senast har centerns riksdagsgrupp kastat in ett förslag som går ut på att inga ”svenska datorer” skulle avlyssnas av FRA, Försvarets radioanstalt.

- Centerns förslag är konstruktiva inspel till den tilläggsproposition som mitt departement jobbar med, förklarade Sten Tolgfors i riksdagen för en stund sedan.

Men FRA-lagen kommer ändå inte att förkastas. Regeringen tänker inte tillsätta någon parlamentarisk utredning, något som är ett måste om regeringen vill göra lagändringar utöver de som försvarsutskottet föreslog i somras – och som riksdagen antog.

Enligt försvarsministerns pressekreterare Mikael Östlund kan regeringen bara tillfoga ändringar i den måtto som de ”faller inom ramen” för de tilläggsförslagen som kopplades till den ursprungliga propositionen.

Dessa syftar i sig till att stärka integritetsskyddet för enskilda. Men lagen har trots dessa vida kritiserats för att erbjuda möjligheter till massavlyssning av vanliga svenskar.

Kalle Larsson (v) var öppet kritisk till centerns förslag som han beskrev som tekniskt omöjliga.

- Centern föreslår nu lösningar som de inte tekniskt kan förklara. Varför ska min hotmail-mejladress avlyssnas och inte min riksdagsadress?

Sten Tolgfors gick, under riksdagsutfrågningen, också till attack mot synen på borgerligheten som splittrad i FRA-frågan, och gav i stället en lång beskrivning av oenigheten inom oppositionen. Där s och mp lovat samarbeta, medan v kör ett eget race.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt