Försvar och blåljus kan få eget mobilnät

2017-03-10 07:59  
Polisen lade ner 145 miljoner på it-systemet Pust, som sedan lades ner. Foto: Alamy

Myndigheter inom säkerhet, allmän ordning och försvar ska få ett eget frekvensutrymme för mobil kommunikation. Det föreslår regeringens utredare Gunnar Holmgren, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt Holmgren ska bara en del av det så kallade 700 megahertz-bandet, som i dag används för marksänd tv, auktioneras ut till kommersiella aktörer för att användas till olika mobila tjänster. En del ska behållas för offentligt bruk.

Förslaget ska nu ut på remiss. Inrikesminister Anders Ygeman (S) räknar med att kommer att kritiseras och ifrågasättas från många håll.

– Både operatörer och myndigheter kommer att ha olika infallsvinklar. Det kommer att ge regeringen ett bra beslutsunderlag att jobba vidare på, säger Ygeman till SvD.

I slutet av oktober i fjol stoppades Post- och telestyrelsens (PTS) utauktionering av frekvensbandet, sedan regeringen beslutat att det ska vara tillgängligt för markbundna tv-sändningar till och med den 31 maj 2018.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt