Första svenska bioreklamen i 3d

2010-04-07 15:15  

På fredag börjar den första svenska reklamfilmen i 3d rulla på SF bio. Det är varumärket Festis som valt att ta sin produkt till den nya dimensionen.

En flaska med Festis lyfter från filmduken och tar en sväng ut över publiken. Den stannar över rad åtta och en röst säger ”du är en Festis”.

Ny Teknik sitter på biografen Rigoletto i Stockholm och tittar på den första svenska reklamfilmen i 3d. Salongen är en av 16 i Sverige som har utrustning för att visa film i 3d, och vi har alla glasögon på nästippen. Filmen finns i två varianter, en lång och en kort. I tid handlar det om 15 respektive 30 sekunder. Bakom filmen ligger reklambyrån Åkestam Holst och produktionsbolaget Gifford.

- Det var jätteviktigt för oss att vara först med 3d, säger Nicko Hasselström, projektledare på Åkestam Holst som har Festis som kund.

Uppdraget att göra 3d-filmen gick till produktionsbolaget Gifford. Företaget sökte först efter kompetens utomlands, men fann den hos Rezq utanför Göteborg som specialiserat sig på filmproduktioner i 3d. Med dem som stöd vidtog en månad av intensivt arbete.

- Det finns mycket man behöver lära sig för att producera i 3d, säger Arvid Tappert vid Grifford Film. Men med korta reklamfilmer kan man ta ut svängarna mer än i en film.

Det han syftar på är flaskans sväng långt ut över biopubliken. Det är effekter av ett slag som vår hjärna inte vill ha för mycket av eftersom de får oss att skela.

Enligt uppgift har Festis köpt 400 000 visningar av filmen, som om du går på 3d-bio under året lär du få se den. Under året kommer ytterligare 20 filmer i 3d ha biopremiär. Närmast i tiden ligger Clash of the Titans som har premiär om en vecka.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Reklam Biofilm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt