Digitalisering

Första petaflopdatorn snart klar

IBM har byggt en ny superdator som ska bli först att spränga den så kallade petaflopvallen. Beräkningskraften i världens snabbaste dator kommer från samma processorer som används i spelkonsolen Playstation 3.

Publicerad

Nu kämpar IBMs tekniker vid anläggningen i Poughkeepsie i New York hårt mot klockan för att slutmontera det som ska bli världens snabbaste superdator.

Målet är att hinna testköra datorn så den kommer med i superdatorernas topplista från Top500 som presenterar en ny ranking 17 juni.

Datorn heter Roadrunner och ska bli först med att spränga petaflopvallen vilket innebär att prestandan är en miljon miljarder beräkningar per sekund.

Klarar den det blir den mer än dubbelt så kraftfull som dagens snabbaste dator, IBM:s Blue Gene/L.

– Vi kommer att bryta petagränsen. Det enda osäkra för mig är vilken dag vi gör det då det inte finns några tekniska problem. Enda kvarstående hindret är vår uthållighet, säger Don Grice, som är chefstekniker för projektet, till Computerworld.

Det som gör Roadrunner så snabb är att den använder Cellprocessorer. Alltså den processor som utvecklades för spelkonsolen Playstation 3 i ett samarbetsprojekt mellan IBM, Toshiba och Sony.

Totalt finns 12 960 Cellprocessorer i datorn tillsammans med 6 948 dubbelkärniga Opteronprocessorer.

Lite ytterligare data:

•Golvutrymmet för Roadrunner är 500 kvadratmeter.

•Vikten 227 ton.

•Längden av maskinens optofiber är 90 kilometer.

• Effektbehov: 3,9 megawatt.

När datorn satts ihop och testats ska den demonteras och levereras till Los Alamos National Laboratory i New Mexico.

Där ska Roadrunner främst sysselsättas med "nationella säkerhetsproblem", testa kärnvapensystem och göra prognoser för klimatförändringar. Datorn ska dessutom användas för astronomiska studier och kartläggningen av människans gener, enligt Computerworld.