Första mobilsamtalet från Mount Everest

2007-05-22 09:57  

För första gången har ett vanligt mobilsamtal gjorts från toppen av Mount Everest.<br></br>Den brittiska klättraren Rod Baber ringde upp en röstbrevlåda för att samtalet skulle spelas in och kunna bevaras.

"Hi, this is Rod...it´s cold...it´s fantastic... the Himalayas are everywhere."

Det sade den brittiska bergsbestigaren Rod Baber igår måndag 21 maj i det första mobilsamtalet som gjorts från toppen av världens högsta berg, Mount Everest på 8848 meters höjd.

För att samtalet skulle spelas in och bevaras som ett historiskt dokument ringde Rod Baber upp en röstbrevlåda.
Sedan slog han en signal med sin Motorola Z8 till sin fru och sina barn, skriver BBC News.

Tidigare telefonsamtal från världens tak har ofta gjorts med dyra, tunga och klumpiga satellittelefoner.

- Vi fick använda tre jakar för att transportera satellittelefonerna med alla tillbehör som batterier, solpaneler och en generator med drivmedel, säger Calle Froste som var med i den everestexpedition där Mikael Reuterswärd 1990 blev första svensk på toppen av världens högsta berg.

Att det nu går att telefonera med en vanlig gsm-telefon beror på att kinesiska myndigheter satt upp en basstation i Rongbuk på Everests nordsida i Tibet med en fri sikt på 20 kilometer till bergets topp.

Den stränga kylan på Everest, - 30 grader Celsius, gjorde att Rod Baber tvingades tejpa fast mobilens batterier direkt på sin kropp för att de skulle hålla laddningen.

För att slå ytterligare ett rekord skickade Rod Baber även världens första sms från toppen av Mount Everest, enligt pressinformation från Motorola.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt