Första fullfärgs-skärmen med kvantprickar

2011-02-22 12:49  
Högupplöst och energisnål skärm. Foto: Samsung

Skarp och energisnål. Samsung har visat upp den första stora fullfärgs-skärmen med kvantprickar.

Kvantprickar kan ge extremt högupplösta och energisnåla skärmar. Åtminstone i teorin. Men i praktiken har det varit svårt att tillverka stora skärmar utan att bildkvaliteten försämras. Nu har forskare på Samsung presenterat en lösning på problemet i en vetenskaplig artikel i Nature.

Kvantprickarna är nanometersmå halvledande kristaller som avger ljus när de stimuleras av en elektrisk ström. Storleken på pricken bestämmer ljusets färg. I tidigare skärmar brukar pixlar skapas genom att kvantprickar sprayas på en yta med en bläckstråleliknande teknik. Nackdelen är att prickarna då måste ingå i ett lösningsmedel, som påverkar skärmens bildkvalitet.

Samsungforskarna präglar istället underlaget med en stämpel i form av en mönstrad kiselskiva. Den doppas först i kvantpricksmaterialet och sedan på ett glas eller plastsubstrat för att skapa röda, gröna och blå pixlar som styrs av en matris tunnfilmstransistorer.

- Det tog oss tre år att få detaljerna rätt, exempelvis att anpassa hastigheten och trycket av stämpeln, säger forskaren Byoung Lyong Choi i ett uttalande.

Resultatet beskrivs av forskarna som den första stora fullfärgs-skärmen av kvantprickar. Den rektangulära skärmen mäter fyra tum på diagonalen. 

På sikt skulle stämplingstekniken även kunna användas för att tillverka lysdioder och solceller.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt