Första april - den stora innovationsdagen

2010-04-01 07:30  

Aldrig antar de tekniska innovationerna sådana höjder som den 1 april. Inget är omöjligt denna dag. Ta bara DN:s nya läsplatta av silikon som även tål en rejäl djupdykning i badkaret.

Det är tidningen Journalisten som avslöjar var DN ska investera alla de pengar man sparar när DN:s stora kulturavdelning skärs ned.

De ska investeras i en helt ny sorts läsplatta som utvecklats av företaget Aquaplatta AB.

- Det här är en efterlängtad produkt hos våra läsaresäger, man från DN till Journalisten.

Med lätta fingerrörelser bladdrar man igenom tidningen som är gjord av elektroner skyddade av ett tunt lager silikon, som gör läsplattan helt vattentät.

- Man kan till och med läsa tidningen under vattenytan. Ja, om man har ett cyklop vill säga, säger DN:s chefredaktör.

Journalistklubben på DN är oroad över planerna.

Läs hela artikeln här.

Google lanserar djurspråkstolkare
Internetföretaget Google kommer med årets största innovation - ett gratis översättningsprogram för Androidmobiler som tolkar djurläten till mänskligt språk.

- We are excited to introduce Translate for Animals, an Android application which we hope will allow us to better understand our animal friends. We've always been a pet-friendly company at Google, and we hope that Translate for Animals encourages greater interaction and understanding between animal and human, skriver Google.

Translate for Animals känner igen och översätter ord och fraser som är vanligast hos respektive djur.

Google har arbetat i nära samarbete med flera av världens främsta på syntetiskt tal och experter på djurbeteenden, inksluvise specialister vid Bodleian Library in Oxford.

Se videklipp om hur Googles Androidapplikation funkar.

Spana in ytterligare ett 40-tal aprilskämt på sajten Aprilskämt.se.

Ska sprida kalk med Jas
Den stora snömängden i Blekinge har inneburit ett oväntat problem.

I stort sett hela länet håller på att få försurningsskador. Men Länsstyrelsen hoppas kunna stoppa skadorna - med hjälp av kalk och flygflottiljen F 17 i Kallinge, rapporterar Blekinge läns tidning.

I och med att i stort sett hela länet ska få en förebyggande kalkbehandling behövs något snabbare och effektivare.

– Vi fick frågan från länsstyrelsen och funderade en stund. En av våra tekniker kom fram till att vi kan använda gripenplanens fälltankar, säger major Kent Löving, informationschef på F 17.

Fälltankarna används i vanliga fall till extra bränsle. Men det går lika bra att fylla en tank med komprimerat kalk som sedan kan släppas genom dräneringsfunktionen, den som används om ett plan måste tömma tankarna innan en nödlandning.

Läs hela artikeln här.

FN vill begränsa internetsurfandet
Dagens Nyheter avslöjar i dag att ett nytt FN-organ ska begränsa internetsurfandet i världen – United Nations Web Watch Organisation UNWWO.

Människors nöjessurfande är ett hot mot infrastrukturen över hela världen. Bandbredden räcker inte till, skriver DN.

Tanken är att världens länder ska få dela på ett antal internetkvoter baserat på antal invånare och registrerade ip-adresser.

Om ett land överskrider sin kvot kan UNWWO straffa genom att sänka bandbredden, skriver DN.

Den svenska regeringen har tillsatt en utredning som ska se hur internetkvoterna ska fördelas i Sverige.

- Det troliga är att alla invånare får rätt att surfa för omkring fem gigabyte i månaden, säger regeringens utredare Kurt Kabelskog.

- Att titta på ett tv-program på SVT Play kan sluka halva månadskvoten för en användare. SVT kan tvingas dra ner på upplösningen eller helt stänga ner in sajt, säger it-experten Staffan Bait till DN.

Läs hela artikeln här.

Flyger in mat till äldreboende
Norrköpings Tidningar rapporterar om hur kommunen löst problemet med den dyra och dåliga maten till ädreboenden.

I stället för att ta maten ett enda centralkök i kommunen ska maten levereras av en restaurang i turistordten Side i Turkiet.

Maten flygs in av ett lokalt charterbolag och det blir både billigare och godare, säger kommunen.

Lömska tuppägg i paketen
Sundsvalls Tidning uppmanar sina läsare att se upp med äggen i påsk. Från och med i dag är det förbjudet att sortera ägg elektroniskt i äggfabrikerna vilket kan leda till att osmakliga tuppägg smyger sig in i paketen.

Risken är att din sockerkaka eller påskmiddag helt förstörs av ett tuppägg, skriver ST.

Hittills har de enstaka tuppäggen sorterats ut vid genomlysningen – nu måste det göras av konsumenterna.

– Men det är ganska lätt att hitta dem om man vet hur man gör. Tuppäggen är lite tyngre och så kluckar de på ett speciellt sätt om man skakar dem, säger Else-Marie Aronsson i Gökböle, till ST.

Historiens bästa aprilskämt
Tidningen The Telegraph har samlat de riktiga klassikerna med bilder och allt.

Här finns den extremt goda spagettiskörden 1957, nyheten om att Disney köper Leningmausoleet och den första bilden på flygande pingviner.

Länk till The Telegraphs "Top April foolery".

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt