Digitalisering

Första, andra och tredje!

Två miljarder för licenserna

Licensauktion på PTS Foto: Jonas Askergren
Licensauktion på PTS Foto: Jonas Askergren

Dryga 2 miljarder kronor – pengar som nu ger klirr i statskassan. Här är vinnarna i Post- och telestyrelsens mobilauktion. Efter 16 dagar och 112 budrundor avgjordes vilka som får frekvenstillstånd för nya och snabba mobilförbindelser.

Publicerad

Post- och telestyrelsen, PTS, korade i dag torsdag vinnarna i auktionen. Dessa är:

Telia Sonera Mobile Networks

Tele2 Sverige

Telenor Sverige

Hi3g Access AB

Intel Capital Corporation

Sammanlagt har de fem bjudit dryga 2 miljarder kronor för licenserna. – pengar som nu ger klirr i statskassan.

Mest bjöd Telia Sonera som nu ska betala nära 563 miljoner kronor till staten.

Tele2 bjöd 548 miljoner, Telenor 533, Hi3G 296 och Intels riskkapitalbolag bjöd 159 miljoner.

Tillstånden gäller utrymme i 2, 6 GHz-bandet och är teknikneutrala. De kan användas såväl för mobiltelefoni som för mobilt bredband.

Telia Sonera meddelar nu på morgonen att de har för avsikt att bygga ett mobilnät med 4g-tekniken lte. Enligt bolaget ger detta ett mobilt bredbandsnät som är upp till tio gånger snabbare än dagens.

Marianne Treschow, PTS generaldirektör, säger i dag att:

- Användningen av mobila bredbandstjänster har ökat kraftigt de senaste åren. Genom att göra frekvenserna i 2,6 GHz-bandet tillgängliga för marknadens aktörer ger PTS förutsättningar för konsumenterna att få tillgång till mobila kommunikationstjänster med hög kapacitet. Att tillstånden är teknik- och tjänsteneutrala ger möjlighet både för vidareutveckling av befintliga mobila bredbandsnät och för nya nät med nya tekniska lösningar.

Hon anser också att auktionslikviden på 2,1 miljarder ”visar att frekvensutrymmet är attraktivt och att spektrum har ett stort värde på marknaden i dag”.

Mobilauktionen

De tre operatörer som bjöd över en halv miljard, Telia Sonera, Tele2 och Telenor, får vardera fyra nationella tillstånd i 2, 6 GHz-bandet. Hi3G köpte två licenser och Intel Capital Corporation ett tillstånd.

Sverige hör nu till de första länderna i Europa som delar ut det nya frekvensutrymmet. I Norge drog motsvarande auktion in drygt 228 miljoner norska kronor i november förra året.

Auktionen är teknikneutral. Själva frekvensbandet ligger mellan 2,50 och 2,69 GHz. Det är något högre upp än nuvarande 3g-frekvenser, och räckvidden är därmed något sämre.