Förslag om digitalskatt dött

2018-12-04 14:52  

En fransk-tysk framstöt om en mindre och senarelagd skatt ökar möjligheterna för EU att börja beskatta globala nätjättar. Men det lär dröja till tidigast i vår.

Efter många om och men och nej hoppades EU-kommissionen på tisdagen få med sig EU:s medlemsländer på en gemensam beskattning av digitala nätjättar som Google och Facebook, oavsett var de har sina säten.

Motståndet har dock varit hårt och i stället är det nu en nedbantad variant som tagits fram av Tysklands och Frankrikes finansministrar Olaf Scholz och Bruno Le Maire som verkar ha de största chanserna att lyckas.

Läs mer: Svenskt nej blockerar digitalskatt i EU

Tidigast i vår?

Förslaget innebär enligt tidningen Financial Times en treprocentig skatt endast på de annonsintäkter som de stora nätbolagen drar in. Kommissionen har annars velat att skatten även skulle gälla inkomster från användardata och digitala tjänster.

Några snabba ryck blir det ändå inte. Tidigast i mars tror EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici att ett reviderat förslag kan gå igenom.

– Nu åker ju alla hem och tittar på det, konstaterar statssekreterare Leif Jakobsson som representerade Sverige vid ministermötet.

"Dött förslag"

Han är för svensk del fortsatt inne på att frågan i stället bör avgöras inom globala ekonomiska samarbetsorganisationen OECD, snarare än i EU.

– Det är en global fråga. Det må vara svårt, men internationell beskattning måste man klara på internationell nivå. Sveriges regerings oro har varit att ensidiga EU-åtgärder gör att andra delar av världen kan ta till ensidiga åtgärder de också. Och är det någon som skulle vara i riskzonen så är det ett litet exportberoende land som Sverige om de internationella reglerna börjar falla samman, säger Jakobsson.

Sverige är inte ensam motståndare till nätjätteskatten. Stort tvivel finns även i till exempel Irland, Finland och Danmark. Och det ser definitivt inte ljust ut för ursprungsförslaget från kommissionen.

– Det förslag som låg på bordet i dag – det är dött, anser Leif Jakobsson i Bryssel.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL