Förslag i EU-parlamentet: dela Google

2014-11-27 10:49  
google

I dag vid lunchtid röstar EU-parlamentet om en resolution som går ut på att Google kan behöva stycka bolaget i två delar.

En majoritet i EU-parlamentet väntas i dag, enligt flera medier, rösta ja till en resolution som syftar till att stärka konsumenternas rättigheter på den digitala marknaden.

Mest uppmärksammat är förslaget att sökmotorbolag ska behöva dela upp sin verksamhet i två delar för att stärka konkurrensen. Sökmotorbiten ska separeras från andra digitala tjänster.

Underförstått syftar parlamentarikernas förslag på amerikanska Google, som har 90 procent av alla internetsökningar.

Protester mot förslaget har redan hörts från amerikanskt håll,  men parlamentet i sig har ingen möjlighet att tvinga Google att dela på bolaget.

Däremot uppmanar man däri EU-kommissionen att ta till sig och överväga liknande förslag.

Googles dominans på den digitala marknaden har länge kärnfullt diskuterats i EU. Den föreslagna resolutionen innehåller också andra krav som ska öka chanserna för bolag att konkurrera med Google.

De slår också ett slag för nätneutralitet och skydd för den privata integriteten på internet.

Läs resolutionen här
Följ Ny Teknik på Facebook!

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt