Forskarna skickar hd-video trådlöst

2009-09-01 23:00  

Supersnabbt internet på tåget eller trådlös överföring av hdtv. Det kan bli vardagsmat sedan forskare fått överföring i 60 gigahertzbandet att fungera i en stökig miljö.

Industrin har länge kastat lystna blickar på frekvensbandet mellan 57 och 64 gigahertz. Här finns möjligheten till supersnabb kommunikation på tåg, flygkabiner och andra slutna rum, så länge väggar inte stoppar de högfrekventa signalerna. Dessutom är bandet "fritt" och kan användas av alla - utan dyra licenser.

Men fram till nu har ingen lyckats fått den trådlösa tekniken att fungera i en mer vardaglig miljö, kommunikationen har brutits så snart någon passerat antennloben.

Den saken kan det bli ändring på nu när forskare vid Chalmers och Fraunhofer Heinrich Hertz Institut gemensamt hittat ett sätt att komma runt problemet.

Tricket är att ta flera sändare och mottagare till hjälp när signalen ska överföras. På så sätt kommer samma signal att gå lite olika vägar, och nå mottagarantennerna med en viss tidsförskjutning. Väl hos mottagaren återskapas den ursprungliga signalen med hjälp av nyutvecklade algoritmer.

-?Vi visade i somras för första gången att det går att göra så här. Vid en demonstration i Dresden överförde vi okomprimerade hd-bilder lajv. Veckorna innan arbetade vi verkligen intensivt för att få ihop systemet, säger Herbert Zirath, professor i höghastighetselektronik vid Chalmers.

Den lyckade demonstrationen visar att kretstekniken i 60 gigahertzbandet nu har kommit upp på systemnivå.

Det är goda nyheter för mobiltelefontillverkare och operatörer som funderar på tillämpningar i det höga frekvensbandet. Dit hör bland annat datakiosker, där filmer kan laddas ner i mobilen på nolltid, samt supersnabb överföring mobiler emellan.

Här kommer att gå undan när datatakter på flera gigabit per sekund plötsligt kan bli verklighet.

-?Om några år finns kretsarna

i mobilerna, det är jag övertygad om, säger Herbert Zirath.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: HD-Video HD-TV

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt