Digitalisering

Forskarna pressade fram 44,2 terabit per sekund i vanliga fiberkablar

Nytt världsrekord i internethastighet - 44,2 terabit per sekund. Foto: TT

Med redan befintlig teknik och ett optiskt chip har forskare lyckats pressa fram en internethastighet på 44,2 terabit per sekund. Det är världsrekord.

Publicerad

Snitthastigheten på svenska bredband ligger på 109 megabit per sekund, enligt mätningar i Bredbandskollen för 2019. Det räcker för de flesta, man streamar videos, spelar spel online och så vidare.

Samtidigt blir allt innehållet som konsumeras digitalt allt mer avancerat. Videokvaliteten ökar, spelen tyngre och vi blir dessutom fler som slåss om internetkrämen i näten – vilket tvingar internetleverantörerna framåt.

På andra sidan jorden har en grupp forskare från de australiensiska universiteten Monash, Swinburne och RMIT nått ett genombrott. De har lyckats pressa fram en internethastighet på 44,2 terabit per sekund – och det med en vanlig fiberoptisk kabel. Det är cirka 405 000 gånger snabbare än svenskarnas snitthastighet. Deras fynd har publicerats i den prestigefyllda vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

Hastigheten lyckades forskarna pressa fram genom att använda en microcomb, typ ”mikrokam”. Det är en optisk enhet som kan ersätta de 80 lasrar som annars brukar vara standard i telekomutrustningen.

En ”mikrokam” genererar skarpa, regelbundet åtskilda, frekvenslinjer till ett litet chip, skriver Chalmers. Tekniken utvecklades egentligen redan för runt ett decennium sedan, men det är först nu den börjar mogna, och möjliggör tekniker som lidar och optisk kommunikation. Och det är det där sista som är så fint. Det skulle kunna betyda att vi kan nå supersnabba internethastigheter med befintlig fiberoptik.

Världsrekord i internethastighet

Det här är första gången som en mikrokam används i den här typen av fältförsök, det är också den högsta hastigheten som producerats på ett enda optiskt chip.

Forskarnas ambition är att ”mikrokammarna” ska kunna ersätta dagens lasersändare, och öka från hundratals gigabit per sekund till tiotals terabit per sekund – utan att de behöver bli större. Men i ett längre perspektiv hoppas de kunna skapa integrerade fotoniska chip som kan göra att man kan nå dessa hastigheter med redan befintliga optiska fiberlänkar – en minimal kostnad för utökad internetkapacitet alltså.

– Initialt skulle det här kunna vara attraktiva för ultrahastighetskommunikation mellan datacenter. Vi tror även att tekniken kan bli tillräckligt billig så att den skulle kunna användas även kommersiellt av allmänheten i städer över hela världen, säger professor Arnan Mitchell till Scitechdaily.