Digitalisering

Forskare vill bygga ännu en fusionsreaktor i Europa

Nu vill europeiska fusionsforskare bygga ytterligare en anläggning för forskning på fusionsenergi. Reaktorn, som utnyttjar laserstrålar för att åstadkomma fusion, kostar sju miljarder kronor och är en civil version av kärnvapenforskarnas laserfusion.

Publicerad

Den millimeterstora droppen av inplastat fusionsbränsle sitter i toppen på en guldkon. Droppen komprimeras under en nanosekund av kraftiga, gröna laserstrålar från alla håll. En röd laserstråle tränger in genom konen och tänder på en halv pikosekund bränsledroppen inifrån. Bara några månader efter beslutet att bygga fusionsreaktorn Iter i Frankrike planerar europeiska forskare en helt ny fusionsmaskin. Om Hiper, som anläggningen kallas, blir verklighet kommer den att kosta 735 miljoner euro (6,8 miljarder kronor) och tas i drift om cirka tio år.

Till skillnad från Iter kommer Hiper att "tända", det vill säga ge ifrån sig mer energi än vad som behövs för att driva den. Därmed skulle man få bättre kunskap om hur plasmat beter sig i en riktig, energialstrande reaktor, anser forskarna.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här