Forskare varnar för cancer och nervskador

1999-11-25 08:45  
Debatten om de bromerade flamskyddsmedlens effekter på djur och människor baseras till stor del på en rad uppmärksammade forskningsresultat. Flera av dem presenterades vid den internationella dioxinkonferensen i Stockholm förra hösten. En studie vid Uppsala universitet visade att nyfödda möss drabbades av neurologiska störningar efter exponering av dessa ämnen.

En annan studie visade på en ständigt ökande halt av PBDE i kvinnors bröstmjölk. Från början av 1970-talet har halterna ökat mer än 50 gånger. I svensk modersmjölk fördubblas numera halterna PBDE var femte år.

I Holland har man visat att det mest använda flamskyddsmedlet, TBBPA, kan konkurrera med sköldkörtelns hormon, tyroxin. Något som ökar risken för cancer.

Även svenska forskare har visat på ökad cancerrisk orsakad av bromerade flamskyddsmedel. Fettvävnaden analyserades hos patienter som drabbats av lymfkörtelcancer. Det visade sig att personer med höga halter av PBDE i lymfkörteln löpte 3 gånger högre risk att få cancer.

De bromerade flamskyddsmedlen fungerar ungefär på samma sätt som miljögifterna PCB och DDT. Eftersom de är fettlösliga anrikas de i näringskedjan. De största halterna påträffas därför i rovdjur, som människor och fiskar.

En lång rad forskningsanalyser visar också att bromerade flamskyddsmedel finns överallt i sjöar och vattendrag. Det är därför många som anser att bromerade flamskyddsmedel bör förbjudas på liknande sätt som PCB och DDT.

Marie Granmar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt