Forskare: Mobilen avslöjar kosmisk strålning

2014-10-16 06:29  
En app lika stor som ett observatorium är Crayfis mål när de jagar kosmisk strålning med mobiltelefoner. Foto: Crayfis

Forskare hoppas kunna rekrytera tusentals mobiltelefoner för att avslöja kosmisk strålning. En app kan bli lika effektiv som ett stort observatorium, om de bara lyckas rekrytera tillräckligt många användare.

En grupp forskare vid University of California har publicerat en artikel som beskriver hur mobiltelefoner kan bli distribuerade komponenter i stora virtuella teleskop för kosmisk strålning.

Projektet kallas Crayfis, cosmic rays found in smartphones.

Kosmiska partiklar har mycket hög kinetisk energi, men varför och vad som är källan till dem är okänt, men när de träffar atmosfären ger de upphov till en dusch av sekundärstrålning. Forskarna har visat att en del av denna kan fångas upp av mobilkamerornas CMOS-sensorer.

De har skapat en app för både Android och Ios-telefoner som så småningom ska bli tillgänglig för allmänheten. Appen körs när mobilen laddas och skärmen är släckt.

Med tillräckligt många användare per ytenhet skulle mobildetektorerna kunna konkurrera med stora specialbyggda teleskop.

Crayfis tar nu emot intresseanmälningar, och lockar med att den som bidrar med data kan komma att bli medförfattare i framtida artiklar. Det blir ändå en stor utmaning att få tillräckligt många deltagare. Gruppen beräknar att det skulle krävas 1 000 telefoner per kvadratkilometer för att kunna detektera nästan alla partiklar som träffar atmosfären ovanför, vilket skulle göra mobilerna till ett riktigt forskningsverktyg.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt