Forskare lyckades blöta lotusblad

Frukt, juice och yoghurt kanske är bra för hälsan. Men de är definitivt inte bra för tänderna. Det har en grupp forskande tandläkare från Chicago kommit fram till efter att ha tittat i mun på vegetarianer.

Publicerad Uppdaterad
Lotusblommans blad tas ofta som exempel på en extremt vattenavvisande yta. Regndroppar på ett lotusblad rinner av utan att väta ytan; det är som att hälla vatten på en gås. Men nu har forskare vid General Motors forskningscentrum i Michigan studerat lotusbladen närmare, och kommit fram till att de rent av suger åt sig vatten under vissa betingelser. Forskarna utsatte bladet för vattenånga, och redan efter ett par minuter visade det sig att vattnet kondenserade på bladet och fastnade där. Förklaringen kan vara att de mikrometerstora piggarna på bladet, som normalt stöter bort vattnet och hindrar det från att väta ytan, dränks och görs verkningslösa av den kondenserande ångan. - Frågan är om det verkligen finns superhydrofoba ytor över huvudtaget, säger Yang-Tse Cheng, en av forskarna.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här