Digitalisering

Forskare: Förbjud mördarrobotarna – innan det är för sent

I oktober förra året släppte tre jaktplan lös sammanlagt 103 mikrodrönare, programmerade för att fatta sina egna beslut. Svärmen demonstrerade snart flockbeteenden genom att ta kollektiva beslut, flyga i formation och förmåga att reparera sig utan mänsklig inblandning. Foto: US Department of Defense

TEKNIKSVEPET. Bestycka inte robotarna, vädjar AI-forskare till premiärministrarna i två länder. Läs ett urval av morgonens tekniknyheter här.

Publicerad

Autonoma vapensystem väntas, av både AI- och robotföretag, revolutionera framtidens krigföring. Stoppa detta genom att förbjuda stridsrobotar, vädjar AI-forskare i ett öppet brev till premiärministrarna i Australien och Kanada. ”Om de utvecklas kommer väpnad konflikt att ske i en skala som är större än någonsin tidigare, och i hastigheter som går över människans fattningsförmåga”, skriver de bland annat. Läs mer hos Mashable.

Holländska företaget har modifierat en Tesla Model S så att den går på elektricitet och vätgas. ”Project Hesla” har tillåtit en räckvidd på 1 000 kilometer, mer än det dubbla jämfört med hur långt en laddning tar den billigaste varianten av Model S, rapporterar Science Alert.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här