Försäljningen av Iphone viker

2016-01-27 06:15 TT  

Apple sålde 74,8 miljoner Iphone under de tre månader som ledde fram till den 26 december – och försäljningstillväxten var den lägsta sedan Iphone lanserades 2007.

– Vi tror att antalet Iphone-enheter kommer att minska under kvartalet, sade vd Tim Cook under en analytikerkonferens efter tisdagens kvartalsrapport, som visade att försäljningstillväxten av Ipone var den lägsta hittills.

Det var i linje med eller sämre än vad analytikerna hade väntat sig.

Delårsrapporten visar den första hela tremånadersperioden med försäljning av modellerna Iphone 6S och 6S Plus. Försäljningstillväxten på 0,4 procent är den lägsta ökningen sedan Iphone lanserades 2007.

Apples vinst efter skatt steg med 1,9 procent till 18,4 miljarder dollar medan omsättningen steg 1,7 procent till 75,9 miljarder – vilket båda är rekord för företaget.

Läs mer: Analytiker ser kräftgång för Iphone

Analytiker tror att det handlar om att de nya modellerna inte framstår som tillräckligt annorlunda än föregångarna.

– Apple har fallit offer för sina egna framgångar då storsäljaren Iphone 6 produktcykel har varit svår att upprepa. Många kunder köper nu den äldre och billigare Iphone 6 eller väntar in Iphone 7, säger Daniel Ives, analytiker på FBR Capital Markets.

Analytikerna hade i snitt räknat med att Apple totalt sålde 75,5 miljoner Iphonelurar.

Tillväxtnivån kan jämföras med lyftet på 46 procent i årstakt i början av 2015 och med en tidigare bottennotering på 6,8 procent under ett kvartal 2013.

Appleaktien föll lite drygt 1 procent i efterhandeln på börsen efter att rapporten presenterats.

    

   

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt