Digitalisering

Försäkringskassans it-upphandlingar bröt mot lagen

I en ny rapport konstaterar Riksrevisionen att Försäkringskassan brutit mot lagar och regler under upphandlingen av stora it-system. Valen av leverantörer har gått för snabbt och dokumentationen varit för dålig. Kostnad: 300 miljoner kronor.

Publicerad

Korta anbudstider och luddiga kriterier för utvärdering gör att Försäkringskassan betalat för mycket för sina inköp av stora it-system. Konsulterna har tjänat 300 miljoner kronor, men enligt Riksrevisionens rapport har upphandlingarna varit så dåliga att det är fråga om brott mot LOU, lagen om offentlig upphandling.

Rapporten gäller fyra stora it-projekt: ett system för utbetalningar, ett för administration av tandvårdsstödet, en portal för kunder och handläggare, en renovering av förmånssystemet. Dessa stora och komplexa projekt har haft en anbudstid på bara en månad, och kraven en leverantör måste uppfylla var för otydliga. Enligt Riksrevisionen fanns risk att leverantörer kunnat få avtal genom att lova lågt pris, utan att kunna leverera det nödvändigaste.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här