Förre Google-bossen: ”Internet kommer att delas i två”

2018-09-25 11:00  
Googles tidigare vd och styrelseordförande Eric Schmidt vid en presskonferens i Seoul 2016. Foto: Lee Jin-man

Googles tidigare vd Eric Schmidt är orolig för att internet kommer att delas i två. Ett med bas i USA och ett med bas i Kina.

I framtiden kommer internet att delas i två. Den förutspåelsen gjorde Googles tidigare vd och styrelseordförande Eric Schmidt under ett seminarium i San Francisco förra veckan, rapporterar CNBC.

På scen fick han frågan om han tror att vi kommer att se flera separata internet under den närmaste tio till femton åren. Eric Schmidt svarade att det mest sannolika utfallet är att vi kommer att se ett censurerat och begränsat internet under ledning av Kina och ett mer frihetligt internet under ledning av USA.

Kinas internet är redan starkt censurerat och många västerländska sajter är helt blockerade och information om yttrandefrihet och politiska motståndare stoppas av regimen. Men Erik Schmidt verkar mena att det i slutänden kommer att gå långt att vi måste betrakta det som ett separat nätverk.

Läs mer: Därför kan EU:s upphovsrätt hota det fria internet

”Jag tror inte att det mest sannolika scenariot är att internet splittras, utan snarare en bifurkation [som när en flod delar sig, reds. anm.] som leder till ett kinesiskt lett internet och ett icke-kinesiskt internet under amerikansk ledning”, sa Eric Schmidt enligt CNBC.

Stormig tid för Google

Uttalandet kommer i en stormig tid för Google. Företagen har kritiserats för att de arbetar på en censurerad version av sin sökmotor för den kinesiska marknaden. Enligt uppgifter ska sökmotorn, som kallas för ”Project Dragonfly”, automatiskt stoppa material som den kinesiska regimen inte vill att medborgarna ska ha tillgång till.

Det finns även uppgifter om att sökmotorn ska länka sökningar till användarens mobilnummer, rapporterar The Intercept. Något som skulle göra det enkelt för den kinesiska regimen att se vem som sökt på vilka ämnen.

Samtidigt kommer uppgifter om att Googles nuvarande vd Sundar Pichai kommer att resa till Washington DC på fredag för att bakom stänga dörrar frågas ut av republikanska toppolitiker om bolagets samarbete med Kina. Det kommer även att bli en offentlig utfrågning av Sundar Pichai i representanthuset senare under hösten, rapporterar Wall Street Journal.

Eric Schmidt

Var vd för Google mellan 2001 och 2011, och styrelseordförande mellan 2001 och 2015. När Google gjorde en omorganisation och bildade moderbolaget Alphabet gick Eric Schmidt över som styrelseordförande för det nybildade företag och satt kvar på posten vid årsskiftet. Han är fortfarande knuten till Google som teknisk rådgivare.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt