Digitalisering

Förre FRA-chefen på spionkonferens

FRA:s förre generaldirektören Ingvar Åkesson deltog på en tredagarskonferens i England. Den ägde rum på Ditchley House. Foto: Wikipedia

Vad har Snowden betytt och hur ska medborgarnas integritet skyddas i förhållande till underrättelsetjänsternas övervakning? Det var ämnet när FRA var med på en stor spionkonferens i Storbritannien i maj. Även Google och Apple deltog.

Publicerad

Den 14-16 maj deltog Försvarets radioanstalts, FRA:s, förre generaldirektören Ingvar Åkesson på en tredagarskonferens i England. Den ägde rum på Ditchley House och samlade representanter för sju länders underrättelse- och signalspaningsmyndigheter, samt företrädare för exempelvis Google, Apple, telekombolag som Vodafone plus några journalister. Utöver Storbritannien, USA och Sverige deltog även Australien, Canada, Frankrike, Tyskland.

Temat för konferensen var bland annat hur regeringar kan nå rätt balans mellan skydd för medborgarna och spaning när det behövs. Bakgrunden var de avslöjanden som Edward Snowden dragit i ljuset kring den väldiga skalan i övervakningen. Arrangörer var den brittiska och amerikanska Ditchley Foundation, som brukar lyfta fram internationella ämnen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här