Förhör av Assange blir inte av

2016-02-05 14:08  
Foto: Kirsty Wigglesworth/ AP / TT

Wikileaksgrundaren Julian Assange kommer inte längre att vara villig att delta i den svenska brottsutredningen.

– Samarbetsvilligheten är inte förenlig med människorättskränkningen, säger hans advokat Baltsar Garzón.

Sedan FN-panelen UNWGAD kommit fram till att Julian Assange blivit "godtyckligt frihetsberövad i strid med internationella åtaganden" är han inte längre villig att höras i den svenska brottsutredningen.

Det meddelar en av hans advokater, Baltsar Garzón, vid en presskonferens i London.

Assange har tidigare sagt sig vara villig att bidra till utredningen, förutsatt att han inte behöver höras i Sverige, men efter UNWGAD:s utlåtande kan han inte ställa upp på ett förhör överhuvudtaget, enligt Garzón.

– Inga rättsliga åtgärder kan vidtas när ett godtyckligt frihetsberövande föreligger.

Beskedet kom efter det att advokaterna under en lång stund avlöst varandra i sin kritik mot Storbritannien och Sverige och ländernas negativa inställning till UNWGAD:s synpunkter om ett godtyckligt frihetsberövande.

– Alla FN:s medlemsstater har en skyldighet att samarbeta med FN:s arbetsgrupper. Både Storbritannien och Sverige har accepterat det och lämnat in sina svar på Assanges anmälan. Det är absurt att när beslutet nu går dem emot, och de har deltagit i hela processen, nu säger att detta inte är ett giltigt beslut. De har en plikt att följa detta beslut, säger advokaten Baltasar Garzón.

Före honom hade kollegan Melinda Taylor kallat FN-panelens utlåtande en "sågning" av svenska och brittiska myndigheter.

Men Sverige och Storbritannien sågar FN-panelen lika hårt tillbaka.

"Mr Assange har valt, frivilligt, att vara på den ecuadorianska ambassaden och svenska myndigheter har ingen kontroll över hans beslut att vara där. Mr Assange är fri att lämna ambassaden när som helst", skriver UD:s rättschef Anders Rönquist till FN-gruppen.

Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond anser att Wikileaks-grundaren är "på flykt från rättvisan" och kallar UNWGAD:s utredning "löjlig", rapporterar itv.com.

Inrikesminister Anders Ygeman uttrycker sig inte lika drastiskt men konstaterar att FN-gruppen "kommit fram till en annan slutsats än svenska Högsta domstolen".

– Det finns häktningsgrund för Assange och det är han själv som valt att bosätta sig på ambassaden, säger Ygeman till TT.

Elisabeth Massi Fritz är målsägarbiträde till den kvinna som Assange ska ha utsatt för en misstänkt våldtäkt. Hon skräder inte orden om FN-panelens slutsats att Assange ska återfå sin frihet och dessutom kompenseras ekonomiskt för det påstådda frihetsberövandet.

"Att en man häktad på sannolika skäl för våldtäkt ska belönas med ett skadestånd för att han uppsåtligen har undanhållit sig från rättsväsendet i över fem år är kränkande och stötande mot min klient men också mot alla utsatta brottsoffers mänskliga rättigheter", skriver hon i en kommentar till TT.

Elisabeth Massi Fritz tycker att det är på tiden att Assange "kliver ut från ambassaden och börjar samarbeta med polis och åklagare".

Hon anser att Assange bryter mot både brittisk och svensk lag genom att trotsa domstolarna och skriver att hon är lättad över att det är domstolarna som utövar rättsskipning, inte FN-panelen.

Den svenska Åklagarmyndigheten har påpekat att häktningen av Assange är fastställd i Högsta domstolen och skriver i ett pressmeddelande att "yttrandet från arbetsgruppen har ingen formell betydelse för den pågående förundersökningen enligt svensk lagstiftning".

Att frågan passerat Högsta domstolen i Sverige imponerar inte på Baltasar Garzón som kallar frihetsberövandet för både godtyckligt och oproportionerligt.

Han antyder att Sverige hycklar när man i internationella forum driver frågor om mänskliga rättigheter och blandar därmed ihop kritik mot svenskt rättsväsende med kritik mot svensk politik.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) svarar på frågan om den svenska regeringen kan göra någonting för att få slut på den utdragna processen.

– Nej, den bollen ligger hos åklagaren. Vi har gjort vad vi kunnat för att möjliggöra för svenska myndigheter att förhöra honom på ambassaden, men hittills har ju det inte varit möjligt. Det är upp till Ecuador och Assange nu, säger Anders Ygeman.

Via videolänk från Ecuadors ambassad säger föremålet för all uppståndelse, Julian Assange:

– I dag har vi vunnit en anmärkningsvärd seger som fått mig och förhoppningsvis fler att le.

Mer om: Assange

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt