Förhoppningarna som överlevde

2012-08-04 07:42  

Flera noterade teknikbolag som för tio år sedan sågs som hopplösa förlustmaskiner har lyckats vända trenden. Förhoppningar lever dock än i höga värderingar.

(OBS! Denna text publicerades första gången den 24 april 2012 i papperstidningen)

Ett drygt decennium efter it-bubblan har teknikföretag gjort en storstilad comeback på börsen, inte minst i USA, och blivit sektorn på allas läppar. Apple har på bara några år tagit sig upp till platsen som världens högst värderade företag och förhoppningarna är stora inte minst kring bolag inom sociala medier och mobila lösningar. I ljuset av detta kan det vara intressant att se hur det har gått för några av de hetaste svenska teknikföretagen på börsen under det senaste decenniet.

Under it-haussen kring millennieskiftet passade många unga teknikbolag på att ta sig till börsen. De hade ingen eller minimal försäljning, höga kostnader, men värderades ändå skyhögt. Inte undra på att aktiekurserna nästan rakt igenom havererade och investerarna förlorade stora belopp. Det är vanskligt att betala dyrt för förhoppningar, vilka extremt sällan infrias.

Många tidigare heta teknikbolag för i dag antingen en tynande tillvaro på någon mindre lista eller så har kanske något lönsamt bolag, ofta fastighetsbolag, snappat upp börsplatsen och fått förlustavdragen på köpet. Några av förhoppningsbolagen har emellertid fått i gång försäljningen och i vissa fall har till och med siffrorna längst ner blivit svarta, även om det tagit lång tid. Kanske finns här ett nytt Axis som kan ta sig ända upp till Large Cap-listan.

I tabellen här intill har vi listat sju förhoppningsbolag som alla var noterade för tio år sedan och då gick med förlust. Vi har sedan jämfört deras bokslut för 2001 med fjolårets. Sammanställningen visar att alla bolagen utom Anoto har uppvisat tillväxtsiffror på över 20 procent per år i genomsnitt under det senaste decenniet. Tillväxten har dock kommit från mycket låga nivåer. Samtidigt har fem av de sju bolagen, alla utom Anoto och CTT Systems, vänt till vinst. Fyra av bolagen, Sintercast, Micro Systemation, Net Insight och Pricer, kan dessutom uppvisa riktigt respektabla rörelsemarginaler på 12–25 procent. Finansiellt står de flesta bolagen också starkt med nettokassor i sex av sju bolag. Den svagaste finansiella ställningen finner vi i de två bolagen som i fjol redovisade förluster. Anoto hade vid årsskiftet bara 8 miljoner i nettokassa och CTT Systems hade en nettoskuld på 45 miljoner.

Med bra tillväxthistorik, fin lönsamhet och starka finanser har flera av de tidigare förlustmaskinerna många av de karaktäristika som investerare vill ha. Tyvärr minskar köplusten vid en titt på värderingsmultiplarna. Den enda som framstår som billig är Micro Systemation som värderas till 8 gånger fjolårets rörelseresultat. Bolagets tillväxt stannade dock vid bara 5 procent i fjol och frågan är om den fina lönsamheten kan försvaras om tillväxten saktar ner.

I Pricer och Net Insight ligger multip­larna på en nivå där klart högre förväntningar ligger i kursen, men där värderingen ändå kan göra bolagen intressanta. CTT Systems, Fingerprint och Sintercast ser alla väldigt dyra ut. Detsamma får sägas om olönsamma Anoto med en ev/sales-värdering i linje med höglönsamma Micro Systemation och Net Insight. Det ska tilläggas att värderingarna i de flesta fallen blir något mer attraktiva om hänsyn tas till förlustavdrag, vilket gör att många av bolagen betalar ingen eller lite skatt under flera år.

Bolagsspecifikt har vi tidigare varit positivt inställda till Pricer. Aktien har dock stigit med nästan 50 procent sedan vår senaste köprekommendation i mitten av september, och värderingen är nu inte längre på några fyndnivåer, även om vi tycker att bolaget alltjämt är ett intressant tillväxtcase på sikt. Net Insight och Fingerprint har vi tidigare ratat av värderingsskäl och den bilden består. Båda bolagen behöver öka tillväxten för att växa in i värderingen. Net Insight växte med bara 2 procent i fjol. Långt mer behövs för att försvara den nuvarande värderingen.

Sintercast med sin teknik för att gjuta kompaktgrafitjärn kan ståta med den bästa lönsamheten av bolagen på listan. Affärsmodellen är mycket skalbar där Sintercast får betalt baserat på hur många ton kunderna gjuter med bolagets teknik. Med en värdering på 7 gånger försäljningen är dock väl mycket inprisat på nuvarande nivåer. Till en lägre värdering hade bolaget varit ett intressant investeringsobjekt.

Den snabbaste tillväxten i fjol uppvisade CTT Systems med 45 procent. Bolaget är dock alltjämt olönsamt och har dessutom svagast finanser. Lägg därtill den näst högsta värderingen av alla på ev/sales och aptiten på aktien blir tämligen begränsad. Anoto omsatte överlägset mest av bolagen för tio år sedan, men har sedan dess famlat med strategin, varför omsättningen nästan stått still. Fjolårets tapp på 8 procent illustrerar bolagets problem.

Sammantaget kan sägas att det är kul för börsen att det blivit riktiga bolag av flera tidigare hopplösa förlustmaskiner. Mindre roligt är att det fortfarande är lite för mycket förhoppningar kvar i de flesta bolagens aktiekurser. I ett läge där värderingarna kommer ner kan dock flera av bolagen på listan vara riktigt intressanta köpkandidater.

Johan Högberg

Mer om: Apple Anoto

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt