Företagen tvekar om Windows 10

2016-10-18 11:22  
Från vänster: Gustav Lind, Krister Siggesjö och Mattias Hindfelt. Foto: Jörgen Appelgren

NY TEKNIK FRÅGAR. Windows 10 möttes inte av några ovationer. Men programmet installeras av allt fler företag, som ser fördelar med det. Teknikkonsultbolaget WSP är på gång i ett projekt som rör 5 300 arbetsplatser, berättar Gustav Lind, it-chef på WSP Sverige.

Gustav Lind, it-chef på WSP Sverige:

”Windows 7 är ålderstiget”

WSP har ännu inte installerat Windows 10?                        

– Nej, det har vi inte gjort. Vi har inte initierat någon större utrustning av Windows 10, vare sig inom företaget eller koncernen.

Varför inte?

– Det är egentligen en prioriteringsfråga. Andra arbetsplatsrelaterade projekt har gått före.

Kommer ni att installera?

– Det kommer vi att göra parallellt med ett annat stort arbetsplatsprojekt som vi håller på med. För mitt ansvarsområde rör det sig om ungefär 5 300 arbetsplatser.

Vilka är fördelarna med Windows 10?

– Vi ser att vi i vår nuvarande maskinpark lider lite av att ha Windows 7 som standardoperativ. Vi har kompabilitetsproblem med vissa programvaror och även vissa maskinvaror. Vi har också märkt de två senaste kvartalen att vissa delar av marknaden börjar anpassa sig mot de senaste versionerna. Att vi, och som många andra företag, ligga på Windows 7 är lite ålderstiget i dag.

Ser du inga nackdelar?

– Jag tror inte att det finns några programvarutillverkare som vi använder oss av i större omfattning som har problem med att stödja de nya operativsystemen. Däremot tror jag att det börjar bli tvärtom – de släpper i dag versioner som inte är fullt ut testade mot äldre versioner.

Läs mer:

Läs mer: Sverige drar ifrån på Windows 10

Mattias Hindefelt, it-chef på Riksbyggen:

”Vill inte binda upp oss mer mot Microsoft”

Har ni installerat Windows 10?

– Nej.

Varför inte?

– Vi hoppade av företagsavtalet med Microsoft 2010 och har sedan dess byggt två plattformar på Windows 7 och Office 2010. Det är en bra och stabil platt-form.

Kommer ni att installera?

– Vi kommer att hålla kvar vid -befintlig plattform några år till för att se hur licensmodeller och kostnader utvecklar sig när nu allt fler arbetar mobilt. Jag vill inte heller binda upp oss ännu mer mot Microsofts produkter.

Ser du några fördelar med Windows?

– Det är absolut inget fel på Microsofts operativsystem. Tvärtom, det fungerar jättebra för de behov vi har. It-avdelningens ansvar är att få fram bra och billiga lösningar som stödjer användaren i stället för att styra användaren.

Ser du några nackdelar?

– När du blir anställd kan du välja om du vill köra Windows eller om du vill köra Mac. Då måste vi också bygga lösningar så att du kan köra båda. Det är ytterligare en anledning att jag inte vill bli låst till Microsoft, för de har fortfarande många produkter som inte fungerar helt smärtfritt på Mac – vilket även gäller vice versa.

Läs mer:

Läs mer: Windows 10 i fokus på Microsofts utvecklarfest

Krister Siggesjö, it-chef i Linköpings kommun:

”Förskjutningen mot webb kommer fortsätta”

Har ni installerat Windows 10?

– Vi har gjort en pilotstudie med ett flertal personer. Vi räknar med att från oktober kunna tillhandahålla nya maskiner med Windows 10.

Hur har det fungerat?

– Det är egentligen ingen stor fråga för oss. Vi kör många av våra verksamhetssystem via -Citrix-applikationer centralt eller via webb så vi är inte så -beroende av exakt hur det ser ut på pc-plattform.

– Sedan har jag förstått av -andra kommuner att man har olika utmaningar. Om man inte regelbundet återinvesterar i nya maskiner på det sätt som vi gör, då kanske man har ett direkt behov av att uppgradera.

Ser du några fördelar med operativsystemet?

– Det är alltid en risk när du ligger kvar i äldre versioner. Du kan få funktions- och säkerhetsproblem när programvaror, system och hårdvara ska prata med varandra. Leverantörerna vill heller inte ta ansvar för att man ligger kvar i gamla versioner.

Finns det inga nackdelar?

– Det har mer och mer blivit webbtillämpningar och utflyttning till molnet. Ska man vara krass krävs det i vissa avseenden mindre av pc-operativsystemet i dag. Jag tror att den här förskjutningen mot webb kommer att fortsätta.

Krister Zeidler

Mer om: Windows 10

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt