Företag förbjuds filma från drönare

2015-01-21 09:54  

Ett företag i Skåne förbjuds att fotografera trädgårdar från en drönare. Det enligt ett beslut från Länsstyrelsen i Skåne.

Att fotografera och filma från obemannade farkoster - drönare - på platser där allmänheten har tillträde kräver tillstånd från Länsstyrelsen. Det slog Datainspektionen fast i höstas.

Staffan Christensen somsom tillsammans med sin fru Annika driver företaget Marknadsting i Gånarp i Skåne använder en drönare för att fotografera trädgårdar för tidningsreportage, sökte därför ett sådant tillstånd.

Men när beslutet kom från förvaltningsavdelningen på Länsstyrelsen så blev det avslag.

Enligt beslutet räknas drönarens kamera som en "uppsatt" kamera som kan riktas mot en plats dit allmänheten har tillträde. Därmed faller den under kameraövervakningslagen. Eftersom drönaren även används för att fotografera exempelvis slottsträdgårdar så anser Länsstyrelsen att integriteten hos dem som kan komma med på bilderna väger tyngre än "övervakningssyftet".

Staffan Christensen säger att han kommer att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten i Malmö.

-Länsstyrelsen har inte hängt med i teknikutvecklingen och har en ålderdomlig tolkning av lagen. Mitt syfte är inte att övervaka någon utan att dokumentera naturscener. Dessutom är kameran inte fast uppsatt och lämnad ensam, utan styrs av mig hela tiden.

Att ha alla tillstånd på plats är viktigt för Staffan Christensen.

-Om vi gör ett uppdrag för till exempel Skansen eller slottsträdgården Sofiero så kan det vara svårt att fotografera utan att någon fastnar på bilderna. När jag sedan säljer dem vill jag då känna att jag har torrt på fötterna.

Eftersom han använder drönaren professionellt har han redan ansökt och fått tillstånd från Transportstyrelsen och Försvarsmakten.

-Där var det inget som helst problem. Så sent som i dag fick jag förnyat tillstånd från Försvarsmakten, säger Staffan Christensen.

Flera tillstånd krävs

All kommersiell flygning med drönare kräver tillstånd från Transportstyrelsen. Hittills har 360 sådana tillstånd beviljats, nästan alla gäller olika former av flygfoto.

För mindre drönare, som väger max sju kilo, räcker det med en anmälan samt loggbok över alla flygningar.

Större drönare kräver praktiskt och teoretiskt prov.

För att flyga utom synhåll krävs en särskild dispens från Transportstyrelsen.

För spridning av flygbilder krävs tillstånd från Försvarsmakten.

Filmning på plats dit allmänheten har tillträde kräver tillstånd från Länsstyrelsen.

Flygning i närheten av en flygplats kräver tillstånd från trafikledningen.

Marie Alpman

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt